Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Hoće li zbog nezakonitog otkaza Hrvoju Zovku odgovorni na Prisavlju dati ostavke?

Sud je indikativnim ocijenio brzinu kojom je HRT krenuo u otkaz Zovku, te vremensku zadršku s kojom ga je urednica prijavila

Predsjednika Nadzornog odbora HRT-a Mladena Čuturu smo zapitali kani li to tijelo raspravljati o odgovornosti glavnog ravnatelja HRT-a za nezakoniti otkaz Hrvoju Zovku. “Na sljedećoj sjednici sigurno ne”, kazao nam je Čutura, objasnivši da se ona održava početkom rujna pa nema vremena za pripremu te točke dnevnog reda. A na sljedećoj, koja bi se trebala održati za otprilike mjesec i po dana? “Možda, ali to ne mogu garantirati”

Ines Strenja, tad još saborska zastupnica i članica Mosta, kao i obično, nije nimalo okolišala. Pitala je glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića je li spreman podnijeti ostavku ako HRT na sudu izgubi procese koje je on pokrenuo tužbama protiv novinara, medija i Hrvatskog novinarskog društva. Bačić je izbjegao odgovor. “Sudbena vlast u Hrvatskoj je neovisna, a ja ne komentiram postupke koji su u tijeku”, kazao joj je glavni ravnatelj HRT-a, tog 23. siječnja prošle godine na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Majku svih sudskih bitaka protiv vlastitih (i ostalih) novinara, radni spor oko otkaza svom uredniku i predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku HRT je jučer obznanjenom pravomoćnom sudskom odlukom – izgubio. Na naš upit o tome može li Bačić sad odgovoriti na pitanje koje mu je prije više od godinu i pol dana postavila Strenja, dakle, hoće li podnijeti ostavku, s HRT-a ni danas ne odgovaraju. Odnosno, vele da, kao ni do sada, ne komentiraju radnopravne odnose.

Politički pritisak njihov, novac za odštetu – naš

Naravno, u priči o nezakonitom otkazu koji je javna televizija dala čelniku strukovne novinarske udruge u Hrvatskoj, “radnopravni odnosi” su tek manji dio mračne šire slike i loš alibi za šutnju. Zovko je, čini se, otkaz dobio prije svega zbog toga što je ukazivao na pritiske na neovisnost novinara, cenzuru i sveopći kaos u programu. Šutiranjem na ulicu predsjednika HND-a zbog svađe s nadređenom urednicom Katarinom Perišom Čakarun, poslana je jasna poruka svima zaposlenima na HRT-u o tome koliko “talasanje” može biti opasno.

A sudski poraz – Bože moj, troškove postupka, a vrlo vjerojatno i nadoknadu svih plaća koje Zovko nije primio u posljednje dvije godine (plus kamate) ionako neće platiti oni koji vode Prisavlje, već – pretplatnici HRT-a. Dakle, sva kućanstva u Hrvatskoj.

Nadzorni odbor ne žuri

Sad, kad je Zovko natrag na poslu s kojeg je nezakonito potjeran, ključno je zapitati se tko bi trebao – otići. Bačić očito nema ni najmanju namjeru govoriti o vlastitoj ostavci. Predsjednika Nadzornog odbora HRT-a Mladena Čuturu smo pitali kani li to tijelo raspravljati o odgovornosti glavnog ravnatelja HRT-a za nezakoniti otkaz Hrvoju Zovku.

“Na sljedećoj sjednici sigurno ne”, kazao nam je Čutura, objasnivši da se ona održava početkom rujna pa nema vremena za pripremu te točke dnevnog reda. A na sljedećoj, koja bi se trebala održati za otprilike mjesec i pol dana? “Možda, ali to ne mogu garantirati”, kaže predsjednik NO HRT-a.

Psovke izraz frustracije stanjem na HRT-u

Jednom kad i ako ta tema dođe na dnevni red tijela koje nadzire rad uprave javnog servisa, valjalo bi da pročitaju presudu (prvostupanjsku, ili pravomoćnu, svejedno) kojom je utvrđeno da je otkaz Zovku bio nezakonit. Podsjetimo, do prekida radnog odnosa došlo je nakon svađe koju je Zovko imao s Perišom Čakarun oko stanja na HRT-u i svoje ostavke na mjesto urednika HRT-a 4.

Pravomoćnom presudom utvrđeno je da su svađa i Zovkove psovke bile neželjena komunikacija, ali nisu razlog za otkaz, već da su “izrečene psovke tužitelja bile izraz frustracije radnim odnosima i slobodom izbora tema u emisijama, te da nisu bile upućene Katarini Periši Čakarun kao osobi”.

Indikativna žurba i zadrška

Štoviše, sud očito sumnja u dobre namjere vodstva Prisavlja, naglašavajući kako je indikativno da je HRT pokrenuo postupak otkazivanja radnog odnosa prije pismenih očitovanja ljudi koji su trebali posvjedočiti o ovom slučaju. Sud smatra indikativnim i to što je Periša Čakarun, koja je i danas urednica Odjela informativno medijskog servisa HRT-a, podnijela prijavu protiv Zovka istoga dana “ali tek u večernjim satima, više od šest sati nakon incidenta”.

Sve to bili su razlozi zbog kojih je ocijenjeno da otkaz Zovku nije opravdan, odnosno da je nezakonit. Stoga danas nije pravo pitanje tko se vratio na posao na HRT-u. Nego tko bi trebao isprazniti ladice u svojim uredničkim i ravnateljskim uredima na Prisavlju.