Horvat je jutros, komentirajući novi paket ekonomskih mjera, najavio da će biti smanjenja u javnom sektoru

Ministar smatra kako nitko neće biti nezadovoljan novim mjerama

ZADNJA IZMJENA: tra 2, 2020
Foto: Screenshot HRT
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat komentirao je jutros u HRT-ovoj emisiji “U mreži Prvog” nove ekonomske mjere za spas hrvatskog gospodarstva koje je premijer Andrej Plenković jučer predstavio na konferenciji za medije, a danas će biti usvojene na sjednici Vlade koja počinje u 10 sati.

Horvat je kazao da su u prvom paketu bile 63 mjere, a danas će na sjednici Vlade usvojiti sveobuhvatni paket pomoći hrvatskom gospodarstvu nakon čega, uvjerava, nitko neće biti nezadovoljan.

“Ciljano i prvenstveno za spas svakog radnom mjesta i očuvanje likvidnosti svakom obrtu i trgovačkom društvu”, rekao je Horvat. Najavio je kako s ovim drugim setom mjera, ili travanjskim setom kako ga je nazvao, neće biti kraj, te da se mogu očekivati još neke mjere.

Otvaraju se nove kreditne linije

Horvat je kazao da ministarstvo gospodarstva jednako tako kao i zdravstveni stožer svakodnevno razgovara s realnim poduzetnicima koji se suočavaju s mnogim nepoznanicama.

“S ovim drugim setom mjera, odnosno travanjskim, otvaraju se linije, puštaju se rezerve u banke i mi na ovom setu mjera nećemo stati”, rekao je. “Na današnjoj sjednici Vlade otvaraju se nove kreditne linije, te će se vrlo brzo dogoditi i nova kreditna linija u kojoj će rizik podijeliti poslovne banke i Hrvatska banka za obnovu i razvitak”, kazao je.

Horvat je istaknuo da HNB dobro čuva tečaj kune i otpušta likvidnost poslovnim bankama sukladno potrebama i traženja realnog poduzetničkog sektora. Također, ministar je naglasio da je neki dan potpisao 103 odluke,a još ih je 9 u situaciji dodatne kontrole. Kaže da će europski novac za 103 poduzetnika biti generator investicija na razini preko 700 milijuna kuna

Najavio rezove u javnom sektoru

“Da se investicije događaju potvrda je jučerašnjih potvrda poduzetnika koji ulaze u sustav oslobađanja poreza na dobit gdje su generirali milijardu i 500 milijuna kuna potencijala novih investitorima za izgradnji novih proizvodno-prerađivačkih kapaciteta”, kazao je. Dodao je da je Zdravko Marić spreman za dodatno zaduživanje, ali da se spasi radnike, obrte i trgovačka društva

“Ako uspijemo održati gospodarsku likvidnost na onoj razini temeljem koje su rađene ove projekcije, opseg za dodatnim zaduživanjem mogao bi biti relativno ma. No, činjenica je da hrvatski proračun za ovakve mjere ako situacija potraje cijele godine, ovo neće moći iznijeti bez dodatnog zaduživanja”, naglasio je Horvat.

Horvat je istaknuo kako će ministri morati prihvatiti rezanja u svojim resorima, a javni sektor će morati podnijeti smanjenja. Uskoro se, kaže, kreće u razgovor sa socijalnim partnerima. Podsjetimo, ministar je nedavno novinare upitao kome bi oni to smanjili plaće u javnom sektoru, aludirajući prvenstveno na radnike u zdravstvenom sektoru koji se trenutno bore s koronom.

Deranja istaknula da su poslodavci zadovoljni

U emisiji je gostovala i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja koje je rekla da su u HUP-u zadovoljni s dodatnim mjerama za očuvanjem radnih mjesta. “Sada se lakše diše”, rekla je Deranja.

Dodala da još ima prostora za parafiskalne namete, a kazala je da je nepoznanica paket mjera za turizam.

“To je jako bitno, jer je on među najugroženijima. Apeliram da se ne zaustavi nautički turizam, jer je on uvijek slijepo crijevo, nigdje ne pripada ni u jedno ministarstvo, a isto tako je zatvoren kao hoteli i restorani i sve drugo. Pratit ćemo za sada smo zadovoljni, na tragu smo svega onoga što smo mi pregovarali i razgovarala sa svim ministarstvima”, rekla je.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program