Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Horvat prebacuje odgovornost za smještaj stradalih u potresu: 'Zakon je jasan, to je na Fondu'

Ministar je demantirao informaciju da će baš on biti kandidat HDZ-a za novog međimurskog župana

FOTO: Screenshot N1

Ministar graditeljstva Darko Horvat u izjavi za N1 televiziju govorio je o planovima da se pronađe smještaj za građane čiji su domovi stradali u potresu, a trenutno stanuju u neadkevatnim uvjetima. Horvat je odmah istaknuo da je “odgovornost za privremeni smještaj je na Fondu za obnovu”.

Novinarka je podsjetila ministra kako je šef Fonda Damir Vanđelić rekao da tisuću ljudi nema smještaj, i pitala tvrdi li da je Vanđelić odgovoran za riješavanje tog problema. “Zakon je vrlo jasan, odgovornost za privremeni smještaj je na Fondu i zakon daje Vanđeliću mogućnost da zbrine ljude koji nisu zbrinuti.

On u ovom trenutku radi primopredaju mobilnih kućica. Onaj izvjesni broj obitelji koje nemaju adekvatni privremeni smještaj, nije rečeno da će biti smještene samo u kontejnere. Priređuju se i čvrsti objekti za njih, ali i za dio onih u neadekvatnim kontejnerima”, kazao je ministar.

Loše opremljene kućice

Novinarka je podsjetila kako Vanđelić kaže da pola kućica nema sanitarni čvor, vodu ni struju. “U prvom koraku kontejnerske jedince koje su dane kao privremeni smještaj nisu bile opremljene sanitarnim čvorom ili kuhinjom”, objasnio je ministar.

“Na njih sada nema smisla priključivati struju, vodu ili kanalizaciju, primarno je te ljude smjestiti u privremeni smještaj. U prvom valu je ono što su robne rezerve imale, a to su kontejneri koji su se povlačili iz bolnica koje su imale privremene covid punktove, poslano na Baniju

‘Opremanje ne ide preko noći’

Zašto se čekalo jesen da se to riješi, pitala je novinarka Horvata. “Brojke koje su vrlo jasne i egzaktne, imamo preko 2600 kontejnera u kojima je preko pet tisuća ljudi. Kako su se nabavljale nove jedinice, njih se selilo iz kontejnera”, rekao je.

Ministar je odgovorio i na pitanje zašto Vanđelić tek sad dobiva ovlasti da riješi privremeni smještaj. “U Zakonu je definirano tko ima obvezu privremenog smještaja. U trenutku kad je proglašena katastrofa, Stožer je formiran i adekvatno je dogovorio. Tranzicija odgovornosti sa Stožera na Fond ne bi trebao dugo trajati. Opremanje ne može preko noći. Dužni smo provoditi javnu nabavu, trebaju nam i troškovnici, vama i jasnosti ostavljam da procijenite koliko to brzo ide”, kazao je.

Radi se na izmjenama zakona

Horvat je rekao i da Grad Zagreb nema kapaciteta za zaduženja kojima bi financirao obnovu. “Logičan mi je zahtjev da 20 posto koje moraju pokriti privatni vlasnici pokrije država. Ne bih volio da dođe do populističkog prijedloga koji se ne bi mogao provesti u djelo.

Želja je i namjera mene i gradonačelnika Tomaševića da u financiranju stvorimo prihvatljive uvjete. Izmjene zakona će do kraja ovog tjedan biti poslane na mišljenja u resore, otvoriti javnu raspravu od 15 dana, i uz hitnu proceduru možemo očekivati zakon tijekom listopada”, kazao je.

Horvat nije kandidat za župana

Novinarka N1 ministra je na kraju pitala je li on HDZ-ov kandidat za župana u Međimurskoj županiji? “Nakon priznanja i jedne grube političke i moralne podrške koju je počini Posavec, uz dužno poštovanje za rezultate koje je ostvario, neozbiljno je relativizirati tu krivicu.

Institucije su odradile posao profesionalno, a što se tiče izbora koji će se dogoditi u idućih 90 dana, neću biti kandidat za župana, ali to ne znači da HDZ neće imati kvalitetnog kandidata”, rekao je ministar Darko Horvat.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više