Politika & Kriminal

Horvat tvrdi da postoji interes investitora za Orljavu: 'Nismo mogli dopustiti da ta tvrtka postane mali Uljanik'

'Radimo sve da se dogodi strateško partnerstvo, i da Orljava kao brend ne bude hrvatska povijest', rekao je

Knin - Obiljezavanje obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja sluzena je sveta misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta koju će predvoditi msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij. Darko Horvat. Photo: Marko Dimic/PIXSELL
FOTO: Marko Dimic/PIXSELL

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u Vodicama je komentirao činjenicu da je nad požeškom tvrtkom Orljava, inače u vlasništvu države, pokrenut stečaj. Horvat je tako poručio kako nije htio dozvoliti da se ta tvrtka pretvori u mali Uljanik pa je zaključio: “Kad dugovi nekoliko puta prerastu vrijednost firme država po službenoj dužnosti mora pokrenuti stečaj.”

Izvijestio je da od menadžmenta Orljave nisu uspjeli dobiti nikakav razvojni plan prema kojem bi vidjeli neki novi investicijski ciklus, te Orljavu stavili u tehnološku korelaciju s njezinim do jučer najvećim kupcem, njemačkom kompanijom Olimp. “Orljava u ovom trenutku, uz jedno konkretno strateško partnerstvo s Olimpom ili nekim drugim subjektima, na ovakvom tržištu uz ovakvu organizaciju posla jednostavno nema nikakvu perspektivu”, upozorio je Horvat, a prenijela Hina.

Od 172 radnice pet dobiva ugovor na određeno

Zbog stečaja su u Orljavi otkaz dobile 172 radnice, a kako danas piše portal SBplus njih tek pet ponovno će dobiti ugovor na određeno vrijeme, jer Orljava treba još završiti neke naručene poslove.

Sbplus navodi i da je stečajni upravitelj Krešimir Tomac ipak ostvario kontakt s jednim ponuditeljem koji je potencijalno zainteresiran za kupnju cijelog pogona s radnicima, kao i za nastavkom proizvodnje. Taj ponuditelj bi nakon iza Velike Gospe trebao iznijeti svoje namjere.

Tvrtke zainteresirane za preuzimanje

O tome je u Vodicama nešto govorio i sam ministar, koji je doduše spomenuo dvije zainteresirane tvrtke. “Imamo dva pisma interesa, u kojima postoje trgovačka društva koja pokazuju interes preuzimanja Orljave i nastavka proizvodnje. Radimo sve, i kao ministar i kao Vlada, da se dogodi jedno takvo strateško partnerstvo, i da Orljava kao brend ne bude hrvatska povijest, nego da eventualno, možda ne za sve radnike Orljave, barem za njih stotinjak, osiguramo normalnu budućnost”, rekao je Horvat.

Poručio je svima koji kroz medije provlače tezu kako država do sada nije pomagala požešku tvornicu Orljavu da je Vlada do sada dala 24 milijuna kuna raznoraznih kredita te pozajmica od tri milijuna kuna koje nisu uspjele spasiti Orljavu od stečajnog postupka.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu