Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Hrabre afganistanske TV voditeljice ustale protiv talibana, odbile pokriti lica u programu uživo

'Naše sestre su zabrinute da će im se, pokriju li lica, nakon toga narediti da prestanu raditi', obrazložio je njihov kolega

FOTO: Screenshot/CNN

Voditeljice velikih afganistanskih tv kuća u subotu su se pojavile u programu nepokrivenih lica, prkoseći tako naredbi talibana prema kojoj žene u Afganistanu moraju pokriti cijelo lice u javnosti. Od povratka na vlast prošle godine, talibani su nametnuli niz strogih ograničenja stanovništvu, a brojna od njih se odnose na ograničenja prava žena.

Talibanski je vrhovni vođa ranije ovaj mjesec izdao je naredbu da žene u javnosti moraju biti u potpunosti pokrivene, što uključuje i lice, savjetujući im da to bude tradicionalna burka. Prije je bilo dovoljno maramom prekriti samo kosu. Afganistansko ministarstvo za promicanje vrlina i prevenciju poroka naložilo je i tv voditeljicama da postupe u skladu s njihovom odredbom koja je na snagu stupila u subotu.

Prosvjed novinarki

No novinarke TOLOnewsa, Shamshad TV-a i 1TV-a u programu su se pojavile uživo bez pokrivenih lica. “Naše sestre su zabrinute da će im se, pokriju li lica, nakon toga narediti da prestanu raditi i zbog toga nisu ispoštovale naredbu”, rekao je AFP-u Abid Ehsas, voditelj vijesti na Shamshad TV-u.

Glasnogovornik Ministarstva za promicanje vrlina i prevenciju poroka, Mohamad Sadek Akif Mohadžir, upozorio ih je da krše naredbu vlasti. “Svi oni koji žive u određenom sustavu moraju se pokoriti zakonima i odredbama toga sustava i pridržavati se reda”, rekao je.

Otkaz u slučaju kršenja pravila

Talibani su naredili i da se ženama zaposlenim u vladinim tijelima uruči otkaz ne budu li se pridržavale novog kodeksa odijevanja. Vlast u Afganistanu talibani su ponovno preuzeli u kolovozu 2021. najavivši tada fleksibilniji režim nego za vrijeme njihove prve rigorozne vladavine.

No u posljednjih su nekoliko mjeseci počeli smanjivati slobode svojim građanima, posebno ženama. Najprije su od njih tražili da nose samo hidžab, maramu koja pokriva glavu, ali otkriva lice. Zatim su početkom svibnja nametnuli obvezu nošenja cijelog vela, po mogućnosti burke. Takva su pravila bila na snazi od 1996. di 2001., kad su talibani prvi put bili na vlasti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više