Politika & Kriminal

Hrebak: 'Zakon o HGK mora biti u Saboru do 15. srpnja. Most? Imali su ministra gospodarstva, što su čekali?'

Ističe da se ne može napraviti reforma od zakona koji ima dvije rečenice, kako to predlaže Most

Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Šef HSLS-a Dario Hrebak danas se u Saboru oglasio o HGK i reformi zakona o toj instituciji o čemu se već danima govori u javnosti.

“Prije 10 dana nitko nije govorio o reformi HGK. Imali smo prijedlog zakona od dvije rečenice. Ako netko misli da se u ovoj državi važne institucije treba reformirati zakonima od dvije rečenice, onda nešto nije u redu”, rekao je Hrebak i istaknuo kako je potrebna sistemska reforma.

“Mi smo se kao koalicija usuglasili i stav je vladajuće većine da je potrebna cjelokupna reforma koja će ići prema postupnom ukidanju obveznog plaćanja članarine”, rekao je i dodao, da se ovakva reforma ne može raditi preko noći, nego je to potrebno sustavno napraviti.

‘Zakon mora biti na klupama saborskih zastupnika do 15. srpnja’

Na pitanje novinara kako mu je prije bio dobar prijedlog Mosta pita tko je to ikada rekao i kaže kako mu je smetalo da HSLS nije imao svoj prijedlog. “Naša reforma, jasno piše: cjelokupna, materijalna, strukturalna reforma HGK. To znači sve, i vi sad meni želite reći da to možemo napraviti u dva tjedna”, pitao je.

Dodaje kako je rok 15. srpnja jer je za kvalitetan zakon potrebno par mjeseci te poručio kako mu je u interesu da to bude čim prije. “Ali si ostavljamo manevarski prostor kako nas ne bi kasnije prozvali da nismo na vrijeme napravili”, ispričao je. Zamolio je novinare da 10 stvari koje su dijelom reforme raspravi vladajuća koalicija. “Mi moramo s partnerima razgovarati i napraviti konsenzus”, kaže Hrebak.

“Zakon mora biti na klupama saborskih zastupnika do 15. srpnja”, rekao je i dodao kako on nema kristalnu kuglu da bi znao hoće li zakon biti izglasan do tada ili ne. Poručio je i kako je u cijeloj priči puno politikantstva i kako bi volio da se prašina slegne. “Mi ćemo imati radne skupine koje će biti u kontaktu s resornim ministrom i idemo konačno napraviti tu reformu HGK, koju čekamo 30 godina”, ispričao je.

‘Most je bio ministar gospodarstva, zašto tada nisu napravili reformu?’

Na novinarsko pitanje hoće li biti dio koalicije i ako 15. srpnja zakon ne bude u saboru, kaže kako političke posljedice uvijek postoje. “Kad bih ja razmišljao da se nešto neće napraviti, nigdje ne bih stigao”, dodaje. Pitao je novinare i misli li da bi se reforma koju se čeka 30 godina mogla biti napravljena u dva tjedna.

Osvrnuo se i na Most. “Da su znali što rade, još bi imali Metković. Pet ministara u dva navrata u vladi su imali, ministar gospodarstva je bio Most. Zašto onda nisu napravili reformu u dva tjedna”, pitao je Hrebak.

“Kad bih se ja osvrtao na ono što razni psi laju sa strane, ne bih nikuda daleko došao. Mislite da je meni ovo lako čitati iz medija, koji iskreno, u jednom trenutku sam pomislio je li nam cilj reforma HGK ili rušiti vladu? Nama je cilj reforma HGK i istrpjet ću sve ove udarce. Pa i od raznih gospođa koje su od svih mjesta u gradu dobile posao od Janafa”, rekao je Hrebak.

Novinari su tražili Hrebaka i da pojasni rokove. “Mi ćemo se zalagati da reforma ne traje duže od dvije godine. Ako sada presiječemo odmah, što će se dogoditi? Zapošljavanja! I što smo onda napravili, zapošljavanja po ministarstvima. Ja ću se maksimalno zalagati da ovo bude prije lokalnih izbora”, rekao je govoreći o prijedlogu zakona.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu