Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal HRT bira novog šefa između 13 kandidata. Procurio neslužbeni popis

Nakon uhićenja Kazimira Bačića, bira se novi ravnatelj. Nadzorni odbor s kandidatima će razgovarati idući tjedan

30.06.2021., Zagreb - Vijenac 2. Pretres kuce glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bacica na Tuskancu zbog sumnje u korupciju. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Nadzorni odbor (NO) HRT-a danas je otvorio 16 prijava kandidata za novog glavnog ravnatelja HRT-a te je utvrdio kako njih 13 zadovoljava uvjete natječaja objavljenog krajem srpnja. Nadzorni odbor HRT-a prema zakonskim odredbama ne može otkriti imena kandidata čije su prijave pravovaljane, no Hina saznaje iz više izvora, koji se kandidati spominju kao oni koji žele doći na čelno mjesto HRT-a.

To su bivši ravnatelj HTV-a Robert Šveb, glumica i bivša predsjednica NO HRT-a Anja Šovagović Despot, bivši član NO-a Dražen Rajković, Krešo Ćosić, urednik HRT-ova programa za Hrvate izvan Hrvatske Ivo Kujundžić, Josip Krželj s Radija Split, Anita Šimić Bitunjac, bivša rukovoditeljica financija HRT-a Gordana Grandov, bivši novinar i urednik Večernjeg lista Željko Valentić, producentica HRT-a Sanja Ivančin, Nikola Kristić te urednik Hrvatskog radija Dario Špelić.

O otvaranju zaprimljenih prijava Nadzorni odbor HRT-a dužan je sastaviti zapisnik, koji uz cjelokupno prikupljenu dokumentaciju te mišljenje NO-a ispunjavaju li podnositelji prijava zakonom propisane uvjete, treba dostaviti saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije na daljnje postupanje. Prema informacijama od predsjednika NO HRT-a Mladena Čuture, zapisnik i mišljenje NO-a saborskom će odboru biti dostavljeno već sutra.

Slijede razgovori s kandidatima

Nakon toga, saborski Odbor za medije obavit će razgovor s kandidatima koji ispunjavaju propisane uvjete što bi, prema najavama, moglo biti već idućeg tjedna te će podnijeti Saboru prijedlog imenovanja. Glavnog ravnatelja HRT-a imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika, a ako u roku 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava Sabor ne imenuje glavnog ravnatelja HRT-a, javni natječaj koji je bio objavljen krajem srpnja će se poništiti,

Procedura izbora novog glavnog ravnatelja HRT-a objavljena je nakon što Sabor uhićenog Kazimira Bačića razriješio dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a za vršitelja te dužnosti imenovao Renata Kunića, ravnatelja Programa HRT-a. Bačić je uhićen u antikorupcijskoj akciji policije i Uskoka, a na teret mu se stavlja kazneno djelo trgovanja utjecajem.

Istražitelji sumnjaju da je njemu poduzetnik Milan Lončarić predao 50.000 eura kako bi ih on dao pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću za posredovanje u projektu Vrtovi svjetla. Bačića USKOK sumnjiči za trgovanje utjecajem u zamjenu za stan u Radićevoj ulici u Zagrebu, koji je, kao mito, dobio od Lončarića.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više