Politika & Kriminal

HRT je odlučio ići do kraja; stvarno su Zovku dali otkaz i, pazite ovo, pozivaju se na Istanbulsku

HRT je upravo poslao priopćenje u kojem službeno potvrđuju izvanredni otkaz Hrvoju Zovku

HRT je upravo poslao priopćenje u kojem službeno potvrđuju izvanredni otkaz “jednom od svojih zaposlenika”, referirajući se pritom na novinara i urednika Hrvoja Zovka. U obrazloženje otkaza, koji je Zovko, inače i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, dobio nakon svađe s urednicom Informativnog programa Katarinom Perišom Čakarun, ugurano je svašta. Pa i Instanbulska konvencija.

“Hrvatska radiotelevizija danas je donijela odluku o prekidu radnog odnosa s jednim od svojih zaposlenika. Razlog za izvanredni prekid radnog odnosa je teška povreda Općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom. Ispad se dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena”, piše na početku priopćenja.

Optužuju ga za ponižavanje i zlostavljanje

A potom skreću na Istanbulsku: “Navedeni zaposlenik povrijedio je niz odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a koja jasno zabranjuju neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalnu ili fizičku agresivnost te bilo kakvo ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika.

Neprimjereno verbalno nasilje potvrdilo je nekoliko svjedoka. Istanbulska konvencija nasiljem nad ženama smatra sva djela rodno utemeljenog nasilja. Nažalost, ponašanje navedenog zaposlenika potpada pod spomenutu definiciju. Riječ je o svjesnom i namjernom aktu koji je išao protiv psihološkog i fizičkog integriteta druge osobe. Na HRT-u ne može biti mjesta bilo kakvom nasilju, bez obzira o kome je riječ”, pišu.

Samo kratko o cenzuri. Naravno, nema je

HRT se pritom tek kratko referira i na niz optužbi koje je Zovko uputio u trenutku kad je došlo do svađe. Naime, navedena svađa je krenula zbog obrazloženja Zovkove ostavke na mjesto izvršnog urednika HRT-a 4 u kojem se navode teške optužbe o radu javne televizije: pritisci na neovisnost uređivačke politike, cenzura, neprofesionalni izbor tema, organizacijski kaos i ozbiljni tehnički problemi u realizaciji programa HTV 4.

HRT, od čije bi se uprave zapravo očekivalo da zbog ovakvih navoda otvori istragu i provjeri njihovu točnost, poručio je samo ovo: “HRT ističe, zbog nekih medijskih napisa koji insinuiraju da je postupak protiv bivšeg zaposlenika iniciran njegovom navodnom ostavkom i upozoravanjem na cenzuru u programima HRT-a, kako se ni u kojem slučaju na HRT-u ne provodi nikakva cenzura niti je u ovom slučaju bilo o tome riječi.”

 

Nastavite čitati