Politika & Kriminal

HRT je opet vrtio film o Bleiburgu u kojem za ustašu kažu: ‘On je naravno bio naš, hrvatski vojnik’

Uoči obljetnice Bleiburga emitiran je Magnum crimen 1945., dokumentarac koji je HRT otkupio od Laudato TV-a

HRT je u ponedjeljak, u udarnom večernjem terminu, emitirao Magnum crimen 1945., revizionistički film o Bleiburgu autorice Nade Prkačin, njihove bivše novinarke koja je dobila otkaz jer je neovlašteno koristila arhivu za dokumentarac o Anti Gotovini. Film je najavljen na stranicama HRT-a, između ostalog i citatom jednog sugovornika kako su hrvatski vojnici i civili, stradali u Bleiburgu, zapravo “bježali od komunističkog režima stranog hrvatskom biću”.

Gospođa Prkačin danas radi na Laudato televiziji i tamo, kako su nedavno primijetili novinari Novosti, “s gostima razglaba o prekrasnom ustaškom pozdravu Za dom spremni, unutarnjim i vanjskim izdajnicima i slično. U jednoj emisiji Prkačin je, na primjer, SDP-ove zastupnike nazvala Milanovićevim psima”.

HRT-u zbilja ne ide pa su zeznuli i tehnikalije

U filmu Magnum crimen 1945. ustašku vojsku nazivaju jednostavno hrvatskom, a jedan od intervjuiranih svjedoka Bleiburga u nekom trenutku priča o svom bratu, ustaškom vojniku poginulom 1942., pa kaže: “on je naravno bio naš, hrvatski vojnik”. U filmu se, između ostalog, pojavljuje i ova teza: “Nismo mi bili ni nacisti ni fašisti. U NDH nikada nije osnovana ni jedna fašistička stranka. Ali prilika da se dobije hrvatska država, bila je takva da su to Hrvati, preko svog ustaškog pokreta, odmah sproveli”.

https://m.youtube.com/watch?v=HF1NITIvwss

Kako HRT-u zbilja ne ide, dokumentarac bi zbog termina u kojem prikazan mogao predstavljati i kršenje pravila javne televizije o predizbornoj promidžbi. U njemu se, naime, u finoj minutaži pojavljuju Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih i Dominik Vuletić, kandidati na europskim izborima.

HTV je praćenje europskih izbora uredio pravilnikom nazvanim „Programska pravila HRT-a za praćenje izbora članova u Europski parlament iz RH 2019.” Dokument je dostupan je na ovoj poveznici, a njime se propisuje svaki korak u izvještavanju događaja prije, tijekom i neposredno nakon izbora. Tako se u drugom poglavlju pravilnika, nazvanom „Programska pravila HRT-a”, nalazi osma točka, koja govori o tome kako javna televizija mora paziti da kandidate ne promovira ni u emisijama koje nisu neposredno vezane uz izbore.

Kako je HRT došao do filma i zašto su ga ovaj tjedan emitirali

U odgovoru na Telegramov upit, HRT nam je ponudio ekstenzivno objašnjenje o tome kako su do filma došli i zašto je uopće emitiran. Tako smo doznali da je film kupljen 2017. godine zato što „Hrvatska radio televizija nije imala novijih filmova na temu događaja na Bleiburgu i po završetku rata 1945. godine, a radi se o temi od javnog interesa”. Ovaj tjedan su ga, kažu, ponovno pustili zato što im je trebao neki prigodni sadržaj koji će prikazati uoči obljetnice Bleiburga. O eventualnom kršenju pravila o predizbornoj kampanji su, kažu, zatražili mišljenje Pravne službe HRT-a, koje će vjerojatno stići danas tijekom dana.

Dokumentarni program HRT-a propada godinama, a danas tamo više nema mjesta ni za nagrađivanog Roberta Zubera, ili recimo Silvanu Menđušić koja je prije nekoliko godina za njih napravila maestralno Stambeno pitanje. Državna televizija sada otkupljuje revizionističke filmove svoje bivše, nečasno otpuštene novinarke, koje je producirala marginalna Laudato TV.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu