Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

HRT je spektakl; hvale se filmovima svojih novinara o Oluji, a istovremeno ih tuže za povredu ugleda

Prikazivat će Zovkov "General i džentlmen" i "Četiri ljeta, tri zime" Sanje Mikleušević-Pavić

FOTO: HRT/Screenshot

Na mrežnim stranicama HRT-a s Prisavlja se hvale kako su u povodu 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja pripremili “opsežan, višednevni program prigodnih emisija” što, naravno, uključuje i izravne prijenose iz Knina koje će “uz više od 120 djelatnika Hrvatske radiotelevizije”, realizirati, “i sa svom silom svoje, najmodernije ‘terenske’ televizijske opreme”. S Prisavlja javljaju da je “cjelokupni obljetnički program HRT-a” započeo već u ponedjeljak, 3. kolovoza, reprizom serijala ”Nestali”, a trajat će sve do petka, 7. kolovoza.

Na HRT-u nisu propustili pojasniti i tko je za sve to najviše zaslužan pa kažu: ”Najveći teret će pritom iznijeti upravo HRT-ov IMS, predvođen svojom urednicom Katarinom Perišom Čakarun te, dakako, glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem, koji je ujedno i član vladina Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja u Kninu”.

Premijera filma ‘Četiri ljeta, tri zime’

Ono što je u ovoj priči posebno zanimljivo jest kako se na mrežnim stranicama HRT-a, hvaleći se “cjelokupnim obljetničkim programom HRT-a” diče i premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “‘Četiri ljeta, tri zime’ HRT-ove novinarke i urednice Sanje Mikleušević-Pavić i u produkciji IMS HTV-a”.

Koliko su ponosni na taj film vidljivo je i iz najave da će u sklopu posebne emisije HTV-a, 5. kolovoza, u kojima će podsjetiti na “povijesne trenutke oslobađanja Hrvatske i heroje Domovinskog rata”, ponovno prikazati ulomak iz dokumentarnog filma autorice Sanje Mikleušević-Pavić “Četiri ljeta, tri zime”‘.

Ne spominju repriziranje Zovkovog filma General i džentlmen

U najavi “cjelokupnog obljetničkog programa HRT-a” ne spominje se i repriziranje dokumentarnog filma “General i džentlmen” koji je na prvom programu HTV-a u četvrtak, 6. kolovoza u 21 sat. Radi se o filmu posvećenom karizmatičnom generalu Petru Stipetiću, čiji je autor, scenarist i režiser Hrvoje Zovko. Taj film iz 2018. godine, na YouTubeu ima više od 280.000 pregleda.

Kao što je poznato, Zovko, čiji je film uvršten u ”cjelokupni obljetnički program HRT-a” u povodu obljetnice Oluje, dobio je otkaz na Hrvatskoj televiziji, a njegova bivša kuća, zbog istupa u kojem je javno progovorio o postojanju cenzure na HRT-u, protiv njega je ukupno podigla tri tužbe za povredu ugleda i časti s odštetnim zahtjevom od 250 tisuća kuna, te ga zbog toga i kazneno gone. Zovko je otkaz dobio zbog sukoba s Katarinom Periša Čakarun, a Općinski sud u Zagrebu taj je otkaz proglasio nezakonitim.

HRT je tužio autoricu filma koji puštaju

HRT-ovu novinarku i urednicu Sanju Mikleušević-Pavić, autoricu dokumentarnog filma posvećenog zadarskim Poskocima, “Četiri ljeta, tri zime”, s čijim se prikazivanjem u sklopu “cjelokupnog obljetničkog programa HRT-a” u povodu obljetnice Oluje, na Prisavlju hvale, njena matična kuća također je tužila zbog povrede ugleda i časti, i to za 50.000 kuna.

Zovko je, inače, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), strukovne organizacije, koju je HRT također tužio i to s odštetnim zahtjevom od 200.000 kuna. Sanja Mikleušević- Pavić predsjednica je Središnjeg odbora HND-a i predsjednica novinarskog Ogranka na HTV-u.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više