Politika & Kriminal

HRT prekršio sve kodekse prikazavši umiruću ženu u Splitu. Opravdanje im je: 'Kadrovi su trajali samo tri sekunde’

Pravdaju se i da isto rade velike televizije kad negdje bude teroristički napad

FOTO: Screenshot N1 / Pixsell

Premijer je, kao i svi drugi, bio ljut i zgrožen. Govoreći o ubojstvu žene u Splitu jučer je u Saboru kazao kako je on, unatoč otporima, predložio ratificiranje Istanbulske konvencije u parlamentu. “Ono što nažalost ne mogu spriječiti je, ne mogu spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade takva kaznena djela. Za to nemam lijeka, ali imam lijeka da pooštravam Kazneni zakon i sve druge zakone”, kazao je Andrej Plenković.

Nekoliko sati prije premijerovog govora, Hrvatska radiotelevizija je u svom centralnom Dnevniku objavila snimku smrtno ranjene žene. Time je javna televizija, između ostalog, prekršila i spomenutu Istanbulsku konvenciju. Na Prisavlju, međutim, kako su odgovorili Telegramu, smatraju da su svoj posao obavili – profesionalno.

Tri sekunde i zamagljena lica

“Hrvatska radiotelevizija u navedenom je prilogu prikazala tri vrlo kratka kadra u trajanju od po 3 sekunde, pri tom zamaglivši lica kako se ne bi otkrivali identiteti. Riječ je o zločinu nad ženama koji je uznemirujući sam po sebi, te je HRT o tom događaju izvijestio profesionalno”, odgovorili su nam s HRT-a na pitanje jesu li propitivali odgovornost za objavu takve snimke i hoće li zbog toga netko preuzeti odgovornost.

Neće. Jer, kako su dodali s Prisavlja, “istu praksu imaju i svjetske televizije prilikom izvještavanja o zločinima ili terorističkim napadima, poput primjerice onih u Nici, Londonu, Parizu…”.

Osuda pravobraniteljice

Članak 17. Istanbulske konvencije čije donošenje (s pravom) kao svoju političku zaslugu pripisuje premijer Plenković, međutim, ovakvim prilogom je u najmanju ruku izignoriran. U njemu se kaže kako će potpisnice Konvencije poticati (između ostalih) medije da sudjeluju u izradi i provedbi politika te donošenju smjernica i autonomnih standarda odgovornog ponašanja za sprečavanje nasilja nad ženama i povećavanje poštovanja njihovog dostojanstva.

U pojašnjavajućem izvješću koje je sastavni dio Konvencije stvar je mnogo jasnija, jer se kaže kako medijsko praćenje nasilja nad ženama “treba biti utemeljeno na pravima, rodno osjetljivo i nesenzacionalističko”. Koliko je nesenzacionalistička objava “tri vrlo kratka kadra u trajanju od po 3 sekunde”, kako su to objasnili na HRT-u, ne treba posebno naglašavati.

Na izvještavanje HRT-a i Slobodne Dalmacije o ubojstvu u Splitu osvrnula se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. U izjavi za portal Žene i mediji istaknula je kako se tu radi o kršenju načela ravnopravnosti spolova te neetičkom izvještavanje o femicidu. “Poštivanje žrtava koje su ubijene, kao i poštivanje njihovog dostojanstva i privatnosti, temeljni je etički princip u medijskom izvještavanju, a definiran je i u Kodeksu časti hrvatskih novinara, te je u oba ova slučaja duboko prekršen”.

Bačićevo objašnjenje

U Hrvatskoj već dvije godine postoji i Medijski kodeks sa smjernicama za senzibilizirano izvještavanje medija o nasilju prema ženama i femicidu. Nekoliko smjernica tog kodeksa ovakav prilog u Dnevniku direktno krši. No, HRT se ionako nije odazvao pozivu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da prihvati ovaj dokument.

Svojevremeno je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever pitala bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića zbog čega kuća nije prihvatila taj kodeks, a on joj je, kako je napisala jučer na Facebooku, odgovorio da HRT poštuje Istanbulsku konvenciju i da im taj kodeks ne treba. Istu onu Konvenciju, dakle, koju je HRT u ovom slučaju prilično jasno prekršio. Uvjeravajući pritom javnost da su posao odradili profesionalno. Poput prave svjetske televizije.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu