Politika & Kriminal

Hrvat je teško bolesnu Slovenku liječio čajevima i biljem. Prije nego što je umrla platila mu je 22 tisuće eura

Jedan izvor tvrdi da joj je prodavao obične čajeve i biljne mješavine i ljekarni

Slovensko pravosuđe već mjesecima neuspješno pokušava procesuirati Franju Keleminovića, 61-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je Slovenki oboljeloj od raka želuca prepisao terapiju čajevima. Tužiteljstvo iz Nove Gorice tvrdi da se Keleminović predstavljao kao liječnik i liječenjem se bavio više od deset godina, premda navodno nije imao odgovarajuću stručnu spremu i dozvolu za rad, piše Delo. Posebno je tragična priča o njegovim pokušajima da od teške bolesti izliječi 25-godišnju Avu Curk, kojoj je terapije čajevima i uglavnom beskorisnim sredstvima navodno naplatio više od 22 tisuće eura.

“Prodavao joj je obične čajeve i biljne mješavine iz naših ljekarni za veliki novac. Rekao je da se radi o vrlo rijetkim i teško dostupnim ljekovitim biljkama. Propisao joj je i dijetu”, kazao je jedan izvor za Slovenske novice. Oboljela žena se Keleminoviću, koji se prema pisanju slovenskih medija predstavljao i kao dr. Oscar Keleminovich, obratila 2013. godine. Tada je rak metastazirao, a liječnici su joj rekli da su šanse za preživljavanje male čak i uz kemoterapiju.

Keleminović je u slovenskoj javnosti bio poznat po liječenju bivšeg slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, koji je bolovao, i na kraju umro, od karcinoma bubrega. Slovenski mediji pišu i da je tvrdio kako je liječio bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, Fidela Castra, Silvija Berlusconija, te poznate sportaše, šeike i vatikanske kardinale.

Tvrdi da se školovao u Ukrajini

Umirućoj Avi Curk je Keleminović preporučio terapiju koja se sastojala od stroge dijete, čajeva, klistira i sode bikarbone. Za to mu je oboljela žena u kolovozu 2013. godine platila 12 i pol tisuća eura. Većinu tog novca posudila je od članova obitelji. Početkom rujna joj je Keleminović preporučio još jednu kuru liječenja, koju je Curk platila nakon što je podigla kredit, Keleminoviću je 5. rujna dala još 10 tisuća eura a umrla je tri dana kasnije, 8. rujna 2013. godine.

Suđenje Keleminoviću trenutno je u zastoju jer sud nastoji provjeriti Keleminovićeve tvrdnje da ipak ima medicinske kvalifikacije. On je u jednom intervjuu za Jutarnji list tvrdio da je redovni studij medicine završio u Jugoslaviji, nakon čega je radio kao liječnik na brodu. Kasnije je na Okružnom sudu u Novoj Gorici tvrdio da se kao liječnik, farmaceut i farmakolog usavršavao u Ukrajini. Keleminović je sudu predočio čak i preslike diploma, pa je odlučeno da treba provjeriti je li doista diplomirao na fakultetu u Odesi. Datum prvog saslušanja na slovenskom sudu ne može mu biti određen prije nego što nadležne institucije u Ukrajini potvrde ili opovrgnu njegove tvrdnje.

Oboljelu slao na liječenje?

Ako ga proglase krivim, prijeti mu do pet godina zatvora, piše Delo. Keleminović ne djeluje osobito zabrinuto zbog te mogućnosti. Na ročištu u veljači decidirano je negirao navode iz optužnice, a na pitanje suca je li ikada bio osuđen, odgovorio je: „Ne. I nikada neću”, pišu Slovenske novice. Jednako je samouvjereno zvuči i njegov odvjetnik Roman Završko, koji je predložio saslušanje desetaka svjedoka, stručnjaka i liječnika.

Oni će, prema njegovim riječima, svjedočiti da dodaci prehrani i savjeti o higijeni koji je Keleminović ponudio oboljeloj Slovenki nisu štetni. Štoviše, odvjetnik tvrdi da njegov klijent Avi Curk nikada nije savjetovao kako da se liječi. „Nitko, pa ni Ava Curk, nije savjetovan da odustane od konvencionalnog liječenja. Prije nego što je upoznala okrivljenika, ona je odbila liječenje, na koje ju je optuženi više puta upućivao”, kazao je Keleminovićev odvjetnik.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu