Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Hrvatski biskupi zabrinuti zbog pada broja katolika: 'To su ozbiljni pokazatelji s kojima se treba odgovorno suočiti'

Iz HBK-a tvrde da treba utvrditi 'razloge tog trenda'

10.02.2022., Zagreb - Kaptol. Svecano euharistijsko slavlje na blagdan blazenoga Alojzija Stepinca, zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic predvodio je ispred potresom pogodjene zagrebacke prvostolnice na Kaptolu.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić komentirao je rezultate popisa stanovništva napomenuvši kako se, kad je riječ o padu broja katolika, radi o ozbiljnim pokazateljima s kojima se treba odgovorno suočiti.

Novi podaci iz popisa stanovništva 2021. godine, koje je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku, pokazuju znatan pad broja katolika, kojih je 639.408 manje nego 2011. godine.

“Što se tiče pada broja katolika, radi se o ozbiljnim pokazateljima s kojima se treba odgovorno suočiti”, rekao je Ancić Hini dodavši kako treba vidjeti koji su razlozi takvoga trenda, koji je prisutan i na globalnoj razini pa u tome “Hrvatska nije otok”.

Brine ga i pad ukupnog broja stanovnika

Ancić je naglasio da novi rezultati popisa stanovništva donose veliku količinu podataka pa je za njihovu ozbiljniju analizu potrebno vremena.

Ono što na prvo upada u oči jest nekoliko podataka koji upućuju na znatne promjene u proteklih 10 godina, prije svega je broj stanovnika smanjen za skoro 10 posto, a u svim županijama smanjen je ukupan broj stanovnika.

Glasnogovornik HBK-a pritom ocjenjuje kako je “vrlo ozbiljan podatak” da udio stanovništva u dobi od 0 do 14 godina iznosi nešto malo više od 14 posto, a udio stanovništva u dobi od 65 i više godina oko 22,5 posto.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više