Hrvatska ekonomija je i bez virusa u lockdownu već četvrt stoljeća

Plenković je poduzetnicima poručio da se bore. Kako točno?

ZADNJA IZMJENA: ruj 16, 2020

Premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana, komentirajući tešku ekonomsku situaciju zbog pandemije, poručio je poduzetnicima, da se bore, jer da je slično i u drugim zemljama.

“Radimo vrlo ozbiljno i odgovorno, a na poduzetnicima je da na ovakvom okviru rade najbolje što mogu. Mi ćemo osigurati stabilnost, a na njima je da se bore. Bore se poduzetnici i u drugim zemljama”, rekao je Plenković.

Negativne reakcije poduzetnika na Plenkovićevu poruku da se bore

No ta je njegova izjava naišla na negativne reakcije poduzetnika, a posebno je oštar bio Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika, koji je u njihovoj grupi objavio post u kojem podsjeća na probleme koji su desetljećima neriješeni, a koji koče društvo i ekonomiju te drže zemlju na dnu.

“Sad se nama koji punimo proračun od stvaranja Hrvatske, koji smo prošli sve krize, i sve političare s njihovim korupcijskim aferama, govori s visine Himalaja da se borimo? Da ne paničarimo? Da su nam sve omogućili? Pa da niste išli s mjerama, koje smo i mi u UGP-u predlagali, a zbog vase greške jer ste nas zatvorili, sada bi imali stotine tisuća nezaposlenih”, napisao je, između ostalog, Bujas podsjećajući i na neefikasnu administraciju, probleme u pravosuđu, nebrojene parafiskalne namete itd.

Da je u mnogim segmentima Hrvatska zaista na dnu, i to ne samo u okvirima Europske unije, već i svijeta, pokazuju i relevantna istraživanja. Na primjer, u izvješću Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj konkurentnosti za 2019., Hrvatska je na 63. mjestu od 141 zemlje uključene u istraživanje. To je negdje oko sredine, i ne čini se tako strašnim.

Hrvatska je po neovisnosti pravosuđa među najlošijima na svijetu

Ali ako malo dublje uđemo u podatke, vidljivo je da smo u nekim ključnim područjima među najlošijima na svijetu. Tako smo prema učinkovitosti javnog sektora na 122. mjestu od 141 zemlje. Unutar te kategorije posebno se negativno ističemo po regulatornom opterećenju gdje smo na 139. mjestu, što znači da prereguliranost nije samo subjektivan dojam, već zaista imamo nepotrebno veliku mrežu propisa koja onemogućuje normalno funkcioniranje.

Što se tiče neovisnosti pravosuđa, tu smo na 126. mjestu od 141 zemlje, dok smo po učinkovitosti pravnog okvira u rješavanju sporova na predzadnjem 140. mjestu.

Iako premijer Plenković voli isticati stabilnost kao nekakav prioritet svoje politike, čini se da mu to baš i ne uspijeva. Naime, Hrvatska se prema sposobnosti vlade da osigura stabilnost politika nalazi tek na 122. mjestu. Još smo lošiji po sposobnosti vlade da reagira na promjene – tu smo na 136. mjestu.

U lockdownu smo već četvrt stoljeća

Također, znamo da hrvatski političari teško razmišljaju dalje od jednog četverogodišnjeg mandata, što se vidi i iz ovog istraživanja, pa smo po dugoročnoj viziji vlade na 137. mjestu.

Problem je i tzv. “digitalizacija” o kojoj hrvatski političari vole jako puno pričati. Prema sposobnosti pravnog okvira prilagođavanju digitalnim poslovnim modelima Hrvatska se nalazi na 120 mjestu.

Iz navedenoga je vidljivo da je Hrvatska ekonomija i bez pandemije u nekoj vrsti lockdowna od završetka rata, već četvrt stoljeća.

Marko Repecki
Telegram autor
97 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program