Hrvatska i Njemačka dogovorile su važnu stratešku suradnju; posebno zabavan dio je onaj o razmjeni voćnih rakija

Ministrica Pejčinović Burić ovo je nazvala 'novim iskorakom' u odnosima dviju država

ZADNJA IZMJENA: ožu 28, 2019
Foto: AFP

Hrvatska i Njemačka strateški će surađivati u deset područja, od vanjske i europske politike do obrane, a jedna od točaka oko koje će se ubuduće graditi ta suradnja bit će i voćne rakije. Proizlazi to iz Akcijskog plana o pojačanoj suradnji dviju vlada, hrvatske i njemačke, koji je potpisan u Berlinu početkom ožujka. Na današnjoj sjednici, hrvatska je Vlada prihvatila prijedlog zaključka u vezi s tim planom i objavila sam dokument.

Dokument, koji je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nazvala “novim iskorakom” u odnosima dviju država, predviđa jačanje suradnje u deset područja. Ali uglavnom s vrlo načelnim mjerama, poput “poboljšanje ulagačke klime i poticanje ulaganja”, “jačanje suradnje u području zdravlja, npr. razmjenom stručnjaka” ili “bliža suradnja u pogledu hrvatskog cilja ulaska u eurozonu”.

Kako su voćne rakije završile u akcijskom planu?

Upravo zbog toga pomalo odskače točka koja se tiče poljoprivrede. Ona predviđa, naravno, jačanje suradnje u tom području, “npr. suradnjom putem sektorskog pristupa”, ali uz napomenu da će to “uključivati suradnju u području voćnih rakija”. Kako su voćne rakije završile u inače poprilično načelnom akcijskom planu, Telegram je pitao Ministarstvo poljoprivrede.

“Kako od prije postoji određena tradicija u razmjeni voćnih rakija, koje su svake godine zastupljene i na Zelenom tjednu (sajam u Berlinu, op.a.), a njemački potrošači prepoznaju i tradicionalno vežu ove proizvode za Hrvatsku, voćne rakije su stavljene u potencijalni okvir suradnje”, odgovorili su iz resora ministra Tomislava Tolušića na naš upit zbog čega je izdvojena baš ta suradnja.

Novi okvir za suradnju Hrvatske s najjačim gospodarstvom Europe trebao bi, nadaju se u resornom Ministarstvu, pomoći šljivovicama i drugim rakijama da nađu svoj put do njemačkog tržišta. “Njemačka je veliko uvozno tržište te postoji prostor za jaču razmjenu u ovom području”, istaknuli su u odgovoru na naš upit.

Njemačka podrška za članstvo u OECD-u

Napominju pritom da “Hrvatska ima nekoliko zaštićenih proizvoda oznakama zemljopisnog podrijetla u području jakih alkoholnih pića i to u tipu voćnih rakija: Slavonska šljivovica i Hrvatska stara šljivovica, ali i druge vrste voćnih rakija, ovim putem se traži tržište za oporavak sektora jakih pića koji je već niz godina u padu”. Tvrde i da je “iskazan obostrani interes i njemačke strane te domaćih proizvođača za širenje suradnje u ovom području”.

Sam Akcijski plan predviđa, među ostalim, još i njemačku podršku procesu pristupanja Hrvatske OECD-u (koje neke države blokiraju), pomoć u poticanju učenja hrvatskog i njemačkog jezika, jačanje policijske suradnje u prevenciji i suzbijanju kaznenih djela itd. Njegovu primjenu u praksi koordinirat će veleposlanstva, hrvatsko u Berlinu i njemačko u Zagrebu.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
467 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program