Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Hrvatska ima više birača nego stanovnika, HDZ ima više zastupnika no što bi smio. Ustavni sud uskoro ukida taj apsurd?

Još 2010. je Ustavni sud dao izvješće u kojemu je upozorio Sabor da postoje odstupanja koja su veća od zakonske tolerancije

Ustavni sud prošloga je tjedna započeo raspravu o ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama, piše Jutarnji list. Dnevniku je to potvrdio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović napominjući kako je zaključeno da će se pribaviti još neki podaci i da će se rasprava ubrzo nastaviti.

Na pitanje o čemu je riječ, Šeparović kaže da su se od Ministarstva pravosuđa i uprave tražili aktualni podaci o broju birača po pojedinim izbornim jedinicama.

Promjene nakon Nove godine

Napomenuo je i da ove godine Ustavni sud ima još jedan stručni sastanak i jednu sjednicu suda pa će nastavak rasprave koja prethodi konačnoj odluci o sudbini Zakona o izbornim jedinicama biti brzo nakon Nove godine.

Upitna pravednost izbora Hrvatska ima deset izbornih jedinica, a u svakoj od njih bira se 14 zastupnika. Broj birača u svakoj izbornoj jedinici mora biti podjednak, a odstupanja ne smiju biti veća/manja od pet posto u odnosu na prosjek.

Odstupanja koja su veća od zakonske tolerancije bila su problem još na izborima 2007., a Ustavni sud je 2010. dao izvješće u kojemu je upozorio Sabor na taj problem i činjenicu da imamo velika odstupanja u vrijednosti glasa birača između pojedinih izbornih jedinica.

HDZ dobio tri zastupnika više?

Do danas, međutim, ni jedna Vlada nije pokrenula inicijativu niti je korigirala izborne jedinice, pa smo na prošlim izborima imali takva odstupanja u vrijednosti glasa da je upitno jesmo li uopće imali pravedne izbore.

Prof. Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti objavio je studiju iz koje proizlazi da je HDZ dobio na izborima tri zastupnika više nego što bi ih imao da je glas svakog birača jednako vrijedio, a to je prvi put utjecalo na formiranje Vlade.

Rezultati popisa stanovništva 2021. godine pokazali su da je nesrazmjer još i veći nego što se mislilo, a rezultati popisa stanovništva i stanje u popisu birača za lokalne izbore koji su se održavali 2021. govore da u Hrvatskoj imamo apsurdnu situaciju jer je na popisu gotovo pola milijuna birača viška.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više