Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Hrvatska liječnička komora: 'Zatražit ćemo medicinsku dokumentaciju preminulog novinara Matijanića'

Beroš kaže da u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li bilo propusta u pružanju zdravstvene pomoći

18.07.2022., Zagreb, Hrvatski lijecnicki sindikat i Hrvatska lijecnička komora - pressica o sustava koeficijenata za place, radnopravnog statusa lijecnika i posljedica za buducnost hrvatskog javnog zdravstvenog sustava. Govorili su mr.sc. Renata Culinovic-Caic, predsjednica HLS-a i doc.dr.sc. Kresimir Luetic, predsjednik HLK-a, Vesna Potocki Rukavina i primarijus Boris Ujevic Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora oglasila se o smrti novinara Vladimira Matijanića, nakon što je njegova životna partnerica i novinarka Indexa Andrea Topić na Facebooku napisala objavu o njegovoj smrti.

Iz Hrvatske liječničke komore, koju vodi dr. Krešimir Luetić, poručili su da će komorino Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor zatražiti od KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije medicinsku dokumentaciju vezanu uz slučaj preminulog novinara Matijanića.

Hrvatska komora medicinskih sestara također navodi da će će zatražiti od KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu žurno očitovanje i dostavu medicinske dokumentacije preminulog novinara Matijanića. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li bilo propusta u pružanju zdravstvene pomoći jučer preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću jer će to utvrditi zdravstvena inspekcija koju je uputio.

Luetić: Primili smo dva poziva i odmah intervenirali

Ravnatelj splitsko-dalmatinskog Zavoda za Hitnu medicinu Leo Luetić izjavio je u subotu kako su jučer “primili dva poziva i odmah intervenirali” u slučaju umrlog novinara Vladimira Matijanića, reagirajući tako na prozivke Matijanićeve partnerice o neadekvatnoj pomoći Hitne i splitskog KBC-a.

Nakon što je u medijima objavljeno da je bilo desetak bezuspješnih poziva Hitne da se Matijanića, oboljelog od covida, primi u splitski KBC, ravnatelj Luetić za Hinu je izjavio da dežurni dispečeri imaju registrirana dva poziva i da se odmah interveniralo. Je li bilo poziva i s nekih drugih brojeva, to tek treba istražiti, istaknuo je Luetić.

Topić: Zvali smo Hitnu desetak puta u dva dana

“Zvali smo Hitnu barem deset puta u ova dva dana, ako ne i više. Sve s ciljem da ga prime u bolnicu”, objavila je u medijima Andrea Topić, novinarka i Matijanićeva životna partnerica, koja je nakon Matijanićeve smrti od covida objavila danas na društvenim mrežama opsežan post o neadekvatnoj pomoći Hitne i KBC-a u Splitu.

Luetić pak kaže kako je od dežurnih dispečera, ali i iz dokumentacije, doznao da je prvi poziv bio jučer, 5. kolovoza, iza podneva kada im je rečeno da se bolesnik star pedesetak godina osjeća slabo i da ima covid. “Na teren je otišao Tim 1 u kojemu je bila doktorica, tehničar i vozač. S bolesnikom su pričali, pregledali vitalne parametre, kod kojih nije bilo odstupanja. S obzirom da je pacijent imao covid, doktorica mu je dala ampulu Solu Medrola i uputnicu za Infektologiju ako dođe do pogoršanja. Dali su i naputke što treba piti i jesti zbog slabosti organizma”, kazao je Luetić.

Matijanić je arestirao u transportnoj stolici

Evidentirano je, kaže, da je drugi poziv Hitnoj uslijedio sat i pol nakon prvog poziva. “U tom drugom pozivu rečeno je bolesniku nije bolje i da teže diše, zbog čega su opet otišli na intervenciju”, kaže Luetić te dodaje da su tada bolesnika odlučili odvesti u bolnicu na Infektologiju.

Ravnatelj Hitne kaže da mu je doktorica, koja je bila intervenciji, rekla da je prilikom prenošenja bolesnika u transportnoj stolici pacijent arestirao, pokušali su ga reanimirati, no nisu uspjeli. Upitan jesu li u dva dana dobili desetak poziva za pomoć, ravnatelj je odgovorio da oni imaju pozive s dva telefona, ali da ne zna jesu li zvani s nekih drugih brojeva jer to treba istraživati.

Zbog zdravstvenih problema nije mogao biti cijepljen

Matijanićeva partnerica objavila je na društvenim mrežama da liječnici u splitskoj bolnici i splitska hitna pomoć nisu željeli pomoći. Navela je kako je Matijanić s nizom komorbiditeta obolio od covida. Imao je, kaže, Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća, te sumnju na još dvije autoimune bolesti.

Zbog zdravstvenih problema nije mogao biti cijepljen, stanje mu je bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć, te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno.

Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije covida.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više