Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

HNS otkrio tko je kriv za hrvatski grb s prvim bijelim poljem: 'Ispričavamo se javnosti i navijačima'

Hrvatski nogometni savez kaže da će tražiti odgovornost tiskare

28.06.2021., Kopenhagen, Danska - Stadion Parken. UEFA Europsko prvenstvo 2020, osmina finala, Hrvatska - Spanjolska. Luka Modric,Zlatko Dalic
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako su danas objavili svi mediji, a prvi su detalj primijetili novinari Sportskih novosti, Hrvatska je na sve četiri utakmice Europskog prvenstva u nogometu igrala u dresovima na kojim se nalazio hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Telegram je provjerio u arhivi i doista, na svim dresovima – i kockastim i crnim, grb ima prvo polje bijelo. Dečki su tako sve četiri utakmice igrali ukrašeni nečime što nije službeni grb države za koju nastupaju. Grb s prvim bijelim poljem uveli su Ante Pavelić i njegove ustaše 1941. godine, a on je izbačen nakon što su poraženi u Drugom svjetskom ratu.

HNS: ‘Dogodila se nenamjerna pogreška’

HNS se sada oglasio o cijeloj situaciji, a krivnju svaljuju na tiskaru i svoje zaposlenike koji nisu uočili “nenamjernu pogrešku”.

“Sav tisak na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi tvrtka Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamjerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u tiskanju hrvatske zastavice uoči Europskog prvenstva, koja potom nije primijećena. Hrvatski nogometni savez tražit će odgovornost od tvrtke Sitotisak Decolor te interno disciplinirati djelatnike odgovorne za ovaj nenamjeran propust, zbog kojeg se ispričavamo javnosti i hrvatskim navijačima. Dakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namjernom izvrtanju hrvatskog grba kojeg hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju diljem svijeta”, kazali su iz HNS-a za Index.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više