Politika & Kriminal

Hrvatska neće moći tražiti izručenje braće Mamić?

Da bi se tražilo izručenje od BiH, treba biti doneseno rješenje o istražnom zatvoru

18.04.2018., Osijek - Zdravko Mamic i Milan Pernar s odvjetnicima dolaze na Zupanijski sud na nastavak sudjenja za izvlacenje novca iz Dinama. 

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Dvojici osječkih sudaca Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te poduzetniku Dragi Tadiću sudac istrage odredio je u četvrtak istražni zatvor, dok je suca Darka Krušlina pustio da se brani sa slobode kao i braću Mamić koji su u BiH.

Vekiću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, Kvesiću zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, a Tadiću zbog tih razloga, ali i mogućnosti bijega jer ima i BiH državljanstvo.

Uskok je najavio žalbu na odluku suca istrage kojom je odbio prijedlog za određivanjem istražnog zatvora sucu Krušlinu, dok odvjetnici ostale dvojice sudaca očekuju da će i njihovi klijenti uskoro na slobodu.

USKOK ulože žalbu na odluku suca istrage

Zamjenica ravnateljice USKOK-a, Ksenija Krizman, rekla je novinarima da je sudac istrage odbio prijedlog da se protiv braće Mamić odredi istražni zatvor. U njegovom obrazloženju, kaže Krizman, stoji da je prijedlog Uskoka odbijen jer je protiv Mamića već određen istražni zatvor i postoji tjeralica u drugom slučaju.

“Postoji zakon koji kaže da ako istražni zatvor iz drugih predmeta nije konzumiran, a to je slučaj kod braće Mamić, praksa je Vrhovnog suda da ne postoji razlog da se ne donese novo rješenje o istražnom zatvoru. Tako da smatramo da postoje razlozi za žalbu”, rekla je Krizman.

Zašto je važno određivanje istražnog zatvora

“Da bi se tražilo izručenje, treba biti doneseno rješenje o istražnom zatvoru. Vidjet ćemo kakva će biti odluka po žalbi. Postoji rješenje o istražnom zatvoru za Mamića u drugom postupku. Ono je na snazi. Da braća Mamić dođu u Hrvatsku, oni bi išli u istražni zatvor. To nema veze s ovim postupkom”, rekla je Krizman.

Dakle, određivanje istražnog zatvora u slučaju s osječkim sucima uvjet je za raspisivanje tjeralice te traženje izručenja braće Mamić od BiH. Ukoliko ova odluka o istražnom zatvoru ostane na snazi, prema svemu sudeći, Hrvatska neće moći tražiti njihovo izručenje.

Inače, Uskok je ranije objavio da je protiv sve šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor detaljno navodeći zašto sumnjaju da su odgovorni za primanje i davanje mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem. Detalje o tome možete čitati ovdje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu