Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Hrvatske reforme su kao vic. Vlada se hvalila da ukida 54 agencije, a onda je u prvoj s liste svima dala veće plaće

Telegram doznaje kako je završila velika reforma koju su najavljivali kao racionalizaciju državne uprave

Početkom kolovoza prošle godine mnogi mediji objavili su tekstove s upadljivim naslovom Vlada smanjuje državnu upravu. Veliku reformu, kako su je vladajući nazivali, promovirao je tadašnji ministar Lovro Kuščević koji je najavljivao kako će, u sklopu racionalizacije, 54 državne agencije i službe biti ukinute ili pripojene ministarstvima.

Prvo na tom popisu bilo je tijelo koje nosi naziv Hrvatska poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba. I danas više doista nije samostalna agencija, već je dio Ministarstva poljoprivrede i zove se Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, no što se suštinski dogodilo? Kako Telegram doznaje, tamo su svim djelatnicima plaće upravo povećane za 15 posto. Dakle, iz kao ugašene agencije u Ministarstvo je prešlo nešto više od 200 zaposlenih koji su sada dobili i povišicu.

Tko je sve dobio veće plaće?

Dok je promovirao racionalizaciju, Lovro Kuščević doslovno je izjavljivao: “Vlada je donijela zaključak kojim se ide na racionalizaciju agencija, zavoda i tvrtki u državnom vlasništvu, ukupno njih 54. Ta 54 tijela u svakom slučaju će biti ukinuta, a to znači da će biti pripojena ili nekoj drugoj agenciji ili ministarstvu”. Kako smo spomenuli, prva na popisu bila je upravo Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba. Zanimljivo je, međutim, da je baš uoči ukidanja za tu državnu agenciju unajmljen novi, puno veći prostor u Buzinu, a sada je stiglo i 15-postotno povećanje plaća za njezine zaposlenike.

Kako proizlazi iz dokumenata što ih je Telegram dobio na uvid, više koeficijente za obračun plaća dobili su načelnici odjela, pročelnici podružnica, viši stručni savjetnici, stručni savjetnici i stručni suradnici za podršku.

Samo na njihove plaće za srpanj ove godine izdvojeno je nešto više od 31,1 milijun kuna, dok je za lipanj cijeli iznos njihovih primanja iznosio oko 23,9 milijuna kuna. Dakle, u pitanju je povećanje od 7,2 milijuna kuna.

EU koeficijent za veću plaću

Pitali smo Ministarstvo poljoprivrede o čemu se radi, budući da je u ovom trenutku cijela Vlada suočena sa zahtjevima državnih i javnih službenika za povećanjem plaća. I liječnici i policajci i učitelji traže mjesecima veće plaće, a svojim ljudima Ministarstvo poljoprivrede uredno ih je već povećalo.

Odgovoreno nam je da su pojedini službenici raspoređeni na poslove s EU koeficijentom i to na temelju Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva poljoprivrede donesenom još u travnju ove godine. Tada je na čelu Ministarstva poljoprivrede još bio Tomislav Tolušić. Uredbu je pratio i Pravilnik o unutarnjem redu. Prema tim dokumentima, ljudi iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva od srpnja primaju plaću sukladno složenosti poslova koje obavljaju, kažu nam u Ministarstvu.

Te plaće, dodaju, financiraju se iz sredstava Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. Iz ovog, drugim riječima, proizlazi da se novac iz EU fondova troši i na povećanje plaća službenika ministarstva.

Skuplji prostor za manje ljudi

Pitali smo novu ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i kakva je situacija s novim prostorom za bivšu Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu za koji je Ministarstvo lani sklopilo trogodišnji ugovor o najmu, o čemu je Telegram ekstenzivno pisao. Taj prostor je 900 tisuća kuna skuplji od prostora što su za ovu agenciju plaćani do tada.

Iz Ministarstva su nam u ožujku kazali da su od 1. siječnja 2019. preuzeli radnike i poslove Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe koja je do tada imala 310 zaposlenika. Nakon racionalizacije, njihov broj je smanjen na 280. Dodali su i da prostor na lokaciji Bani 110 u Buzinu, gdje je zakupljeno 1.652,85 kvadrata poslovnog prostora, skladište od 50 kvadrata na drugoj razini podzemne garaže, te 10 parkirnih mjesta, obuhvaća osim ureda i edukacijski dio za poljoprivrednike. Najavili su, također, da će u Buzin do kraja ožujka biti raspoređeno 90 zaposlenika.

Telegram je neslužbeno doznao da taj prostor trenutačno koristi manje od 40 ljudi. Provjeravajući tu informaciju u Ministarstvu, dobili smo odgovor kako u Buzinu u ovom trenutku radi 50 djelatnika. Dolazi im, kažu, i 200-tinjak poljoprivrednika koji su polaznici različitih tečajeva i edukacija.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više