Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Hrvatski biskupi traže od zastupnika u EU parlamentu da odbace rezoluciju o ženskim pravima

'Brigu za zdravlje žena i djece treba usmjeriti prema stvarnim zdravstvenim problemima, a ne prema pobačaju', kažu

16.05.2019., Zagreb - Po zavrsetku 58. redovitog plenarnog zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije u sjedistu HBK je odrzana konferencija za medije na kojoj su biskupi iznijeli najvaznije informacije o radu zasjedanja. Tomislav Rogic, Djuro Hranic, Josip Mrzljak 
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et Pax poručila je u srijedu da eurozastupnici trebaju odbaciti rezoluciju o općem pravu na pobačaj, koju je sročio SDP-ov zastupnik Fred Matić, jer smatra da je riječ o teškoj povredi prava djeteta.

Europski parlament danas bi trebao glasati o izvješću o ženskom seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. U njemu se poziva da se ženama osigura “siguran i legalan pobačaj” te naglašava da su seksualna i reproduktivna prava temeljna prava žena. Autor izvješća i prateće rezolucije o općem pravu na pobačaj je SDP-ov eurozastupnik Fred Matić.

Komisija HBK-a u svom osvrtu ocjenjuje da izvješće i predložena rezolucija, nazvani kao “Matićevo izvješće”, sadrže brojne uznemirujuće elemente, a ne temelji se ni na jednom međunarodnom dokumentu.

Seksualno obrazovanje u školama

Iustitia et Pax stoga smatra da izvješće i pripadajuću rezoluciju eurozastupnici trebaju odbaciti, jer su suprotni europskim i globalnim dokumentima. Brigu za zdravlje žena i djece treba usmjeriti prema stvarnim zdravstvenim problemima, a ne prema pobačaju i svjetonazorskim pitanjima. Matićevo izvješće pod krinkom “brige za zdravlje žena” promovira ideološka i svjetonazorska pitanja, a pobačaj svrstava u “nepostojeća ljudska prava”, tvrdi Komisija.

Tako se u izvješću poziva na uvođenje seksualne edukacije u osnovne i srednje škole, na što Komisija podjeća da “obrazovni sustav nije u nadležnosti EU-a” jer su zdravstvena i obrazovna prava tzv. domaine réservée, odnosno područja u kojima su nacionalna zakonodavstva isključivo nadležna urediti ih kako žele (u tome je smislu doneseno i nekoliko presuda Europskoga suda za ljudska prava).

Po njihovu tumačenju, Matić “pravo na slobodu” primjenjuje “neograničeno i individualistički”, uzimajući u obzir samo ženino pravo na slobodu, a odbacujući pravo nerođenog djeteta da se rodi i živi.

‘Napadaju se nacionalni interesi’

Vezano uz korištenje priziva savjesti, Komisija ističe da je to “jedno od prirodnih prava koje postoji prije i neovisno o svakom pisanom pozitivnom zakonodavstvu”. U mnogo točaka Matićeva izvješća naglašava se kako je pobačaj ljudsko pravo, a kršenje reproduktivnih i seksualnih prava “kršenje ljudskih prava, osobito prava na život”, što Iustitia et Pax smatra začudnim “kad se pobačajem prekida jedan ljudski život”.

U svom ostvrtu podjećaju i na kršćanske temelje Europe te ocjenjuju da se izvješćem napadaju “nacionalni interesi” država članica ispred kojih se stavljaju “osobne slobode i načela demokracije”.

“Potpuno je zanemaren i zaobiđen i pravni standard ‘najbolji interes djeteta’ koji je okosnica i kriterij svih postupanja odraslih osoba i institucija u odnosu na djecu, a koji je eksplicite naveden u svim međunarodnim dokumentima od Konvencije o pravima djeteta nadalje”, poručuje Komisija. A što točno piše u rezoluciji Freda Matića koja je uznemirila europsku desnicu i hrvatske biskupe možete pročitati ovdje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više