Hrvatski mediji danas pišu kako Trump bira novinare na presicama; izgleda da im je malo promakao jučerašnji potez predsjednice RH

Povukla je malo radikalniji potez od Trumpa, no o tome se baš i ne piše

ZADNJA IZMJENA: velj. 16, 2017

Hina je danas objavila vijest o Donaldu Trumpu koji je “više puta izbjegao teška novinarska pitanja dajući na konferencijama za tisak prednost novinarima iz manjih redakcija”.

Trump je, piše dalje u tekstu koji su prenijeli brojni mediji, na konferenciji za tisak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u srijedu dopustio dva pitanja manjih američkih medija. Oba su se pitanja odnosila na stanje na Bliskom istoku, tako da Trump nije morao odgovarati na moguća pitanja o aktualnim odnosima s Rusijom vezano uz aferu Flynn.

Trump ignorira medije koji mu se ne dopadaju

Dvoje novinara kojima je dopušteno postavljanje pitanja bili su iz kabelske mreže Christian Broadcasting Network i s konzervativnog portala Townhall. Novinare iz uglednih medija poput New York Timesa i Washington Posta, odnosno televizijskih postaja CNN i CBS, Trump je ignorirao.

Na nedavnim novinskim konferencijama s premijerima Kanade i Japana, Trump je slijedio sličan obrazac – pitanja su bila dopuštena manjim medijima poznatim po potpori aktualnom američkom predsjedniku. Novinari koje se sustavno ignorira pokušavaju upozoriti na taj problem izvikujući pitanja dok Trump zatvara konferenciju, ali predsjednik uvijek napušta prostoriju ne odgovarajući na njih, piše agencija dpa.

Malo radikalniji potez od Trumpovog

Jučer je predsjednica RH, o čemu većina hrvatskih medija nije izvijestila, povukla vrlo sličan potez. Zapravo, kako smo pisali, povukla je malo radikalniji potez od Trumpovog. Pozive na press konferenciju u povodu obljetnice mandata njezin ured nije slao redakcijama nego su se odabranim novinarima obraćali direktno.

Što je prilično neobično, budući da u svim ostalim slučajevima uredništvo, a ne akteri, određuju koji će novinar pratiti određeni događaj. Pritom, poziv na presicu, što je također posve uopćena praksa, nisu poslali svim nego samo odabranim redakcijama.

HND je nešto kasnije poslao priopćenje, koje mediji baš i nisu prenosili, u kojem stoji kako “praksa sazivanja tiskovnih konferencija mora biti takva da se o njima obavještavaju sve redakcije bez izuzetka, ona ne smije biti selektivna i rezultat preferencija političara. U protivnom se nameće sumnja da je konferencija za novinare sazvana zato da bi se fingirala otvorenost prema javnosti, odnosno izbjegla eventualna neugodna pitanja onih koji nisu pozvani”.