Hrvatski studiji prošli su tjedan upisani u registar kao fakultet. Doznajemo, uopće nisu dobili potrebnu suglasnost

Blaženka Divjak potvrdila je za Telegram, Sveučilište od Ministarstva ništa nije ni tražilo

ZADNJA IZMJENA: sij 12, 2020

Hrvatski studiji od sredine protekloga tjedna, točnije 7. siječnja, upisani su u sudski registar pri Trgovačkom sudu u Zagrebu kao samostalna pravna osoba pod nazivom Fakultet hrvatskih studija. Upisom u sudski registar, kako kaže Zakon o znanosti, Hrvatski studiji kao fakultet mogu početi obavljati djelatnost i izvoditi studije. No upisu u registar, kako je u nekoliko navrata eksplicitno isticao Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, trebala je prethoditi suglasnost Ministarstva obrazovanja da je fakultet osnovan u skladu sa zakonom.

Ministarstvo takvu suglasnost, Telegram doznaje, nikada nije dalo niti je ona sa Sveučilišta od njih zatražena; prije pet dana iz Ministarstva obrazovanja poručili su nam kako još uvijek nisu zaprimili Odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija, na koju bi trebali dati (ili uskratiti) suglasnost ovisno o tome je li osnivanje fakulteta provedeno u skladu sa zakonom. Danas smo tu informaciju još jednom provjerili s resornom ministricom Blaženkom Divjak.

Ministrica Divjak: ‘Nismo zaprimili zahtjev za mišljenje’

Za Telegram je kratko poručila: “Nismo zaprimili Odluku niti zahtjev za mišljenje”. U ovome slučaju, kako smo već pisali, mjerodavna su dva zakona – Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (ZZDVO) te Zakon o ustanovama.

Pritom ZZDVO propisuje da visoko učilište “može započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija nakon upisa u Upisnik visokih učilišta i registar ustanova pri trgovačkom sudu”. S druge strane, Zakon o ustanovama propisuje da se od nadležnog ministarstva mora “zatražiti ocjena sukladnosti odluke o osnivanju javne ustanove sa zakonom”.

Dakle, upis Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar je proveden, no kako potvrđuje ministrica Divjak, Sveučilište (koje je osnovalo taj fakultet) od Ministarstva nije zatražilo ocjenu zakonitosti odluke o osnivanju HS-a kao fakulteta. Pravo na žalbu protiv rješenja o upisu Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar “ima sudionik ili druga osoba koja za to ima pravni interes”. Žalba se može podnijeti u roku od 8 dana (op.a. od objave rješenja 8. siječnja) Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske.

Sporno i imenovanje Barišića za dekana

U sudskome registru, kao osoba ovlaštena za zastupanje Hrvatskih studija, upisan je Pavo Barišić kao dekan Fakulteta hrvatskih studija. Sindikat znanosti spori i Barišića na čelu, kako smatraju, nezakonito ustrojenog fakulteta; kao dekana ga je direktno imenovao rektor Damir Boras. Još je sredinom prosinca sindikalna pravnica Ana Petošić pojasnila kako rektor “nema ovlast da bilo kojoj sastavnici svojom odlukom imenuje dekana”, što se u ovom slučaju dogodilo.

Boras je imenovao i 34 člana Fakultetskog vijeća Hrvatskih studija što je, također smatraju u sindikatu, protivno Zakonu o znanosti jer rektor ili Senat ne smiju proizvoljno odrediti sastav Vijeća. “Zaposlenici Hrvatskih studija trebali bi imati minimum prava na akademsku samoupravu, odnosno pravo da biraju svoje predstavnike u stručno vijeće ustanove”, kazala je Petošić u prosincu.

Ignorantski odnos

Podsjetimo kako je odnos Sveučilišta u Zagrebu prema Ministarstvu, posebice u slučaju Hrvatskih studija – posve ignorantski. Još u kolovozu 2017. Ministarstvo je provelo upravni nadzor nad Hrvatskim studijima i Sveučilištem vezano uz prethodnu pretvorbu HS-a iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel koja je u siječnju 2017. izvršena pod sumnjom zakonskih nepravilnosti.

“U predmetnom nadzoru utvrđene su nepravilnosti, a s kojima je upoznato i Sveučilište u Zagrebu koje je sukladno Statutom propisanim ovlaštenjima nadležno za daljnje postupanje”, rekli su nam iz Ministarstva još prošloga mjeseca. Taj upravni nadzor, koji je utvrdio nepravilnosti, nikako nije utjecao na rad Hrvatskih studija kao sveučilišnog odjela, s obzirom na to da su od siječnja 2017. do odluke o osnivanju fakulteta 10. prosinca 2019., neometano djelovali kao sveučilišni odjel.

Dora Kršul
Telegram autor
382 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program