Politika & Kriminal

Hrvatski učitelji prijavili portal koji je objavio da su izvukli gigantske honorare. Izgubili su

Agencija za zaštitu osobnih podataka odbila je prijavu 14 učitelja protiv Srednje.hr

Portal srednja.hr, koji se specijalizirano bavi sektorom školstva, javio je o epilogu priče iz 2019. godine kada ih je 14 nastavnika prijavilo Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Nastavnici su se potužili AZOP-u jer je srednja.hr objavila njihova imena i pripadajuće – iznimno visoke – honorare koje su primili u sklopu pripreme projekta Škola za život. AZOP-u su objašnjavali kako srednja.hr nije smjela javno objaviti njihova imena i honorare koje su dobili za rad na metodičkim priručnicima za Školu za život, koji su kasnije proglašeni lošima.

Pritom su honorari, od kojih su neki dosezali i po 250.ooo kuna, bili namireni iz europskog novca za financiranje Škole za život, reformskog pokušaja bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Nakon tri godine, AZOP je otpilio nastavnike argumentacijom kako je u objavi podataka prevladao javni interes te da je portal srednja.hr obavio adekvatan posao glede iznošenja osobnih podataka nastavnika.

Prijavitelji uprihodili 2 milijuna kuna

U svibnju 2019. srednja.hr je objavila podatke o dotad skrivenim troškovima eksperimentalnog programa Škola za život. Brojni profesori, koji su u sklopu tog projekta radili na izradi tzv. metodičkih priručnika, bili su dvostruko financirani. Jednom linijom, novac su dobivali temeljem imenovanja u različite radne skupine Škole za život. No, znatno više iznose – za isti posao – dobivali su iz EU projekta kojim je financirana eksperimentalna Škola za život.

Iz te linije financiranja, odabrani nastavnici pojedinačno su uprihodili između 60.000 i 250.000 kuna. Kako krajnje interesantno sada navodi srednja.hr, 14 nastavnika koji su ih prijavili AZOP-u, zajedno su dobili gotovo dva milijuna kuna za svoj angažman na metodičkim priručnicima koje je kasnije pomoćnica bivše ministrice Lidija Kralj proglasila lošima.

AZOP: Javni interes oko javnih sredstava

U odbijenici AZOP-a nastavnicima koji obavljaju javni posao i financirani su javnim novcem, upravo se to i objašnjava – da javnost ima pravo znati takve stvari jer je riječ o pitanjima od javnog interesa. Iz Agencije su ih poučili, vrlo eksplicitno, kako “prevladava javni interes za informacijama o isplati sredstava vezano za rad u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme”, sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda.

Agencija je nastavnicima – kojima je smetalo što javnost zna za što primaju koliki novac – otpisala i kako se portal srednja.hr adekvatno rukovodio načelom smanjenja količine podataka, tj. da su objavili samo najnužniji opseg podataka. Konkretno, u opsežnom tekstu 2019. godine i pripadajućoj tablici, portal je objavio samo imena i prezimena nastavnika, iznose koji su im isplaćeni i vrstu ugovora na koji su im isplaćeni europski javni novci.

“U predmetnom slučaju radi se o potrošnji sredstava tijela javne vlasti, što predstavlja raspolaganje javnim odnosno proračunskim sredstvima. Za navedenu informaciju se zakonom podrazumijeva javni interes odnosno pravo svih fizičkih i pravnih osoba da znaju na koji se način i u koju svrhu koriste javna sredstva”, stoji u rješenju AZOP-a, koji zaključuje kako srednja.hr nije povrijedila prava nastavnika.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu