Hrvatski vojnici povučeni su iz Iraka

Hrvatski vojnici povučeni su u Kuvajt, njih 14

ZADNJA IZMJENA: sij 7, 2020
Foto: PIXSELL

Svih 14 hrvatskih vojnika koji su bili raspoređeni u Iraku u ponedjeljak navečer povučeni su u Kuvajt, danas pišu Večernji i Jutarnji list koji su vijest dobili iz Ministarstva obrane. Odluka o povlačenju donesena je nakon što je NATO najavio suspenziju obuke iračke vojske.

Izmještanje hrvatskih vojnika posljedica je eskalacije sukoba u Iraku nakon američkog atentata na zapovjednika Iranske revolucionarne garde, Kasima Sulejmanija. Hrvatska je u NATO-voj misiji u Iraku sudjelovala sa sedam vojnika, ali u trenutku kada je odlučeno da će se kontingent povući iz Iraka u toj se zemlji nalazila i nova smjena Ona je pristigla 27. prosinca, kako bi zamijenila vojnike koji su se u Hrvatsku trebali vratiti nakon završetka novogodišnjih praznika.

Moguće je da će se misija nastaviti

Za evakuaciju snaga koje sudjeluju u misiji NATO pakta bili su zaduženi Amerikanci, piše Večernji list, koji dodaje da su, zbog nesigurnosti prometnica, vojnike iz zelene zone u Bagdadu do zračne luke prebacili vojnim helikopterima. Stara smjena će se preko Kuvajta vratiti u Hrvatsku, dok će novi kontigent u Kuvajtu ostati do daljnjega, piše Jutarnji.

Kako misija u Iraku nije prekinuta, nego samo suspendirana, postoji mogućnost da će se hrvatski kontigent vratiti u Irak i nastaviti misiju. Irački parlament je u nedjelju donio rezoluciju o okončanju prisustva stranih vojnika u Iraku.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program