Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Hrvatsko novinarsko društvo: 'Zbog prijetnji Danki Derifaj tražimo hitnu reakciju DORH-a i ministrice kulture'

Prijetnje su upućene nakon komentara pjevača Marka Perkovića Thompsona na Facebooku

05.09.2014., Zagreb - Danka Derifaj, novinarka i urednica emisije Provjereno na Novoj TV.
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je u ponedjeljak promptnu reakciju Državnog odvjetništva i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek zbog prijetnji upućenih novinarki Danki Derifaj nakon komentara pjevača Marka Perkovića Thompsona na Facebooku.

“HND je zaprepašten pokušajem pjevača Marka Perkovića Thompsona da spriječi emitiranje televizijskog priloga o nelegalnoj gradnji stambene zgrade na Žnjanu u Splitu i zgroženo njegovim komentarima na službenoj facebook stranici, nakon kojih su uslijedile salve najvulgarnijih uvreda i prijetnje premlaćivanjem i smrću našoj kolegici Danki Derifaj, te zbog toga traži promptnu reakciju Državnog odvjetništva RH i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek”, navodi se u priopćenju.

Prilog u RTL-ovoj Potrazi

Podsjećaju da je RTL-ova novinarka Danka Derifaj autorica priloga o slučaju mešetarenja nekretninama koji će biti emitiran u emisiji “Potraga” te da je jedan od vlasnika stanova u navedenoj zgradi pjevač Perković Thompson.

Nakon objave Perkovića na služenom Facebook profilu da mu je novinarka provalila u dom, uznemirila maloljetnu djecu i da je protiv nje podigao kaznenu prijavu zbog ometanja posjeda, uslijedile su brojne reakcije i uvrede Thompsonovih obožavatelja na račun Derifaj, navode u HND-u.

Pokretanje kaznene odgovornosti

Ističu kako je policija demantirala da je Derifaj prekršila zakon, da nisu utvrđeni elemente prekršaja ni kaznenog djela kao i da je Derifaj podnijela kaznene prijave protiv niza nepoznatih počinitelja.

Uz to njezina odvjetnica najavljuje i pokretanje kaznene odgovornosti protiv Thompsona koji nije spriječio uvrede prema novinarki te otvorene pozive na fizičke napade.

„HND daje punu podršku kolegici Derifaj i poziva DORH i policiju da otkriju o kojim je osobama riječ te poduzmu sve mjere protiv Thompsona i administratora njegove facebook stranice”, ističe se u priopćenju i upozorava kako je riječ o još jednom nasrtaju na istraživačko novinarstvo.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više