Politika & Kriminal

Hrvatsku je potreslo nezapamćeno ubojstvo troje djece. Evo što se zna

Vjeruje se da je djecu noćas u zagrebačkim Mlinovima u noći ugušio vlastiti otac

FOTO: Pixsell/Facebook

Jutros je Hrvatsku potresla vijest o ubojstvu troje djece u zagrebačkom naselju Mlinovi, koje je prema sada dostupnim informacijama ugušio vlastiti otac. Izvukli smo sve informacije o slučaju koje su zasad poznate.

1. Pronađeno troje mrtve djece

Prema do sada dostupnim informacijama između ponoći i dva sata ujutro, kada je u stan u Mlinovima stigla policija, otac je ugušio svoje troje djece. Djeca su bila u dobi od sedam godina, (blizanci: dječak i djevojčica) te mlađi dječačić od četiri godine. Policija je u stanu pronašla troje djece bez znakova života, a oca, za kojeg se vjeruje da je nešto popio, u teškom su stanju prevezli u KBC Sestre Milosrdnice.

2. Ostavio je oproštajnu poruku

Par minuta nakon ponoći, otac je na svojim profilima na Instagramu i Facebooku ostavio oproštajnu poruku. U njoj je napisao kako odlazi, jer više ne može izdržati. Napisao je kako ga je “napustila ljubav života” te zbog toga svalio krivnju na bivšu suprugu, majku djece. Dodao je i kako posljednjih godinu i pol ne može pronaći posao te da nema novca. Prozvao je “masonsku braću” jer mu, tvrdi, nisu htjeli pomoći.

3. Policiju je obavijestio zabrinuti prijatelj

Kako smo neslužbeno doznali, policiju je o mogućem samoubojstvu obavijestio zabrinuti prijatelj koji je vidio objavu na društvenim medijima. I sada se ispod mogu vidjeti razni komentari zabrinutih prijatelja koji su mu ostavljali poruke da ne učini ono najgore.

4. Protiv oca nije bilo prijava

Protiv oca do sada nije bilo nikakvih prijava policiji, doznaje Telegram. Majka djece za vrijeme tragičnog događaja nije bila u Zagrebu, već na putu u Dubrovniku. Djeca su, dakle, ovaj vikend trebala provesti s ocem. Dubrovački dnevnik javlja kako majka djece živi i radi u jednom dubrovačkom hotelu. Jutarnji pak saznaje da je majka oko 9 sati ujutro vozilom hitne pomoći dovezena u Opću bolnicu Dubrovnik u pratnji svog partnera.

Pružena joj je pomoć, pa joj je stanje stabilizirano lijekovima. Ponuđena joj je i hospitalizacija koju je navodno odbila, pa je odlučila otići u Neum otkuda je navodno rodom i gdje je ovih dana boravila.

5. Tko je otac monstrum?

Otac je 56-godišnji austrijski državljanin H.K. koji je živio u Zagrebu. Kako smo pisali, riječ je o financijskom konzultantu koji je radio u nekoliko uglednih austrijskih kompanija, a u Beču je imao svoju konzultantsku tvrtku, prije otvaranja slične u Zagrebu.

Studirao je na Donau-Universitätu u austrijskom gradu Kremsu, gdje je stekao titulu magistra poslovne administracije (MBA). Radio je 13 godina kao član Upravnog odbora, te pet godina kao voditelj međunarodnog marketinga i razvoja poslovanja u regiji CEE u poduzeću VB Leasing. Kako je napisao u svom CV-u, radeći u VB Leasingu stekao je iskustvo u strateškom planiranju, upravljanju robnim markama, planiranju prodaje i nadzoru, razvoju proizvoda, vodstvu i sličnom.

Kasnije je imenovan generalnim direktorom tvrtke, stoga je održavao i predstavljanja u medijima, kao i govore na raznim prezentacijama o VB Leasingu. Davao je i intervjue medijima, najčešće u sklopu raznih članaka u kojima su se objašnjavale prednosti leasinga nad drugim financijskim proizvodima. Smatralo ga se i dobrim poznavateljem financijskog tržišta u Hrvatskoj. Svoju tvrtku u Hrvatskoj osnovao je prošlog ljeta, na istoj adresi u zagrebačkim Mlinovima.

6. Pravobraniteljica: ‘Ovo je nezapamćeno’

Stravično ubojstvo djece komentirala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja je za N1 televiziju rekla kako je vijest doznala jutros iz medija, te da ju je ona duboko potresla. “Doista se radi o jednoj nezapamćenoj situaciji. Ja se kroz svoju dosadašnju praksu s takvim slučajem još nisam susrela”, kaže Pirnat Dragičević.

Dodala je i kako ovom slučaju treba dati vrijeme za prikupljanje svih relevantnih informacija, te da su bilo kakve procjene oko ovog slučaja bi sada bile neodgovorne. “Postoji mogućnost određenog preveniranja takvih situacija. Ne bih to dovodila u kontekst ovog slučaja jer doista ne znamo nikakve informacije o tome. Preuranjeno je govoriti o bilo čemu”, rekla je Pirnat Dragičević.

7. Policija se kratko oglasila

Iz policije su se oglasili s kratkim priopćenjem u kojem su potvrdili kako su reagirali na temelju dojave o najavljenom samoubojstvu zbog objave na društvenim mrežama. Potvrdili su također kako su u stanu pronađena beživotna tijela djece, te da je pronađen muškarac u narušenom zdravstvenom stanju koji je odveden u KBC Sestre Milosrdnice. Dodali su i kako je očevid proveden uz rukovođenje zamjenice Županijskog državnog odvjetnika, a kriminalističko istraživanje je u tijeku.

8. Oglasio se i DORH

Županijsko državno odvjetništvo nedavno se oglasilo priopćenjem: “Dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je u ranim jutarnjim satima 25. rujna 2021. u Zagrebu, u suradnji s policijskim službenicima, provela očevid povodom pronalaska tri mrtva tijela u stanu u Mlinovima.

Postoji osnova sumnje da je austrijski državljanin (1965.) počinio kaznena djela teškog ubojstva iz članka 111. Kaznenog zakona na štetu troje maloljetne djece. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u suradnji s policijom poduzima daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u svrhu utvrđivanja svih okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela”, stoji u priopćenju.

9. Otac je u stabilnom stanju

Prema najnovijim informacijama, otac je trenutno stabilno. U bolnicu je doveden bez svijesti i u pothlađenom stanju, a trenutno se provodi dijagnostički postupak kako bi se utvrdilo kakvim sredstvom se pokušao ubiti.

10. Psihologinja: ‘Zločin je u domeni osobne psihopatologije’

Stravičan zločin za Hrvatski radio komentirala je i psihologinja Marina Ajduković, profesorica na Studiju za socijalni rad zagrebačkog Pravnog fakulteta. “Već sama činjenica da je otac pokušao suicid nakon toga, isto indicira na određene psihodijagnostičke kategorije, no o tome bi sada bilo jednostavno nedogovorno govoriti, kazala je dodavši kako će se sigurno provesti uvid u to što se događalo, s obzirom na to da je riječ o troje malodobne djece i da je riječ o razvedenim roditeljima”, rekla je Ajduković, koja smatra da zločin spada u domenu osobne psihopatologije.

Ajduković je potom rekla kako je obitelj sigurno u nekom trenutku bila u sustavu Socijalne skrbi jer je trebalo napraviti plan roditeljske skrbi. “Morali su se u jednom trenutku regulirati ti kontakti. Pitanje je samo jesu li majka i otac o tome kako se to odvijalo informirali dalje Centar za socijalnu skrb. Nažalost, gotovo svake godine imamo jednu ovakvu tragediju koja zaista ne spada u domenu normalnog, očekivanog”, dodala je Ajduković.

11. PUZ: “Nije bilo ranijih intervencija u obitelji”

Iz policije u 14 sati kratko izvijestili o ubojstvu djece u Mlinovima. Potvrdili su kako su u dva ujutro u stanu zatekli beživotna tijela troje djece, te muškarca narušenog zdravstvenog stanja koji je potom prevezen u KBC Sestre Milosrdnice.

Nikolina Grubišić Požar iz Policijske uprave zagrebačke rekla je da oni kao policija nisu imali saznanja da je ikada bilo ikakve intervencije u obitelji. Dodala je kako je proveden očevid, a kriminalističko istraživanje je tijeku. Na kraju, Grubišić Požar je rekla kako će policijskim službenicima biti pružena psihološka pomoć zbog ovog iznimno teško slučaja ubojstva.

12. Centar za socijalnu skrb nije imao niti jednu prijavu

Nakon izjava policije, medijima se obratila i državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić. Rekla je kako su u Ministarstvu zgranuti ovim događajem, te da je potpuno neshvatljivo što se dogodilo. “Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti zaštićena i voljena, a tu imamo ovu prestrašnu situaciju. U svoje ime i ime Ministarstva izražavam sućut obitelji i majci”, rekla je Mađerić.

Dodala je kako je obitelj 2018. godine bila u uredu za socijalnu skrb, što je standardni postupak. Obitelj je tamo došla zajednički, s unaprijed postignutim dogovorom, odnosno, dogovorom o zajedničkoj skrbi. Nakon toga nije bilo postupanja iz centra za socijalnu skrb budući da centar nije imao niti jednu prijavu, kako pojedinaca, majke, niti bilo kojih drugih tijela koji bi ukazivali na nasilje prema djeci ili prema majci.

13. Ravnatelj KBC Sestre milosrdnice sumnja na utjecaj psihofarmaka

Oko 15 sati svoju kratku izjavu dao je i ravnatelj KBC Sestre Milosrdnice Davor Vagić, koji je izvijestio o zdravstvenom stanju oca. Rekao je kako je pacijent obrađen na Hitnom bolničkom prijemu, te da je trenutno stabilno i nije životno ugrožen. Dodao je kako je muškarac pri svijesti i da se sada provode nalazi kako bi se ustanovilo je bio pod utjecajem psihofarmaka, odnosno, lijekova koji se primjenjuju u liječenju duševnih bolesti i poremećaja, a mogu mijenjati psihičko stanje bolesnika.

Vagić je rekao i kako je policija stalno s ocem, te da je on pod konstantnim nadzorom policije. Na kraju je rekao kako liječnici prvo moraju provjeriti da su sve životne funkcije muškarca u redu, te da moraju biti sigurni da je pacijent stabilan, kako bi se mogao dogovoriti premještaj i eventualno zbrinjavanje oca.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu