Politika & Kriminal

Koalicija HSS-a i SDP-a, Jandroković najavio predstavljanje ministara i još nekoliko važnijih vijesti dana

Izdvojili smo nekoliko važnijih današnjih vijesti

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića i članove tima zaduženog za reformu obrazovanja, među kojima i predsjednicu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijanu Vican te voditeljicu Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme Jasminku Buljan Culej. Predsjednica je nakon sastanka u priopćenju poručila kako će “i dalje pozorno pratiti sve što se događa u vezi s reformom školstva jer je to prevažno pitanje za našu budućnost”. Poručila je i kako reformu treba lišiti bilo kakve ideologizacije i politizacije.

Jandroković najavio predstavljanje novih ministara

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je danas da će premijer Andrej Plenković sljedećeg tjedna predstaviti nove ministre. “Plenarna sjednica bit će 7. lipnja, i na toj sjednici premijer treba predložiti nove ministre”, kazao je Jandroković. Jandroković je iskoristio priliku i kako bi zastupnike pozvao na suradnju u “osiguravanju političke stabilnosti, jačanju državnih institucija, gospodarskog rasta i razvoja Hrvatske te jačanju društvene solidarnosti. “Time ćemo pokazati našu odgovornost prema hrvatskim građanima, koji su nam dali povjerenje”, rekao je.

Neočekivan pad industrijske proizvodnje

Državni zavod za statistiku objavio je da je industrijska proizvodnja u travnju neočekivano pala za 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin prvi pad nakon više od dvije godine i što bi mogla biti posljedica krize u Agrokoru. Pad proizvodnje u travnju posljedica je pada proizvodnje energije, za 4,3 posto, ali i proizvodnje netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,2 posto. “Pad u ovoj kategoriji proizvoda primjetan je od početka godine, a ne isključujemo mogućnost povezanosti sa situacijom u koncernu Agrokor i povezanim poduzećima“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.

Zagreb je naš protiv Milana Bandića

Platforma Zagreb je naš pozvala je građane da u drugom krugu lokalnih izbora glasaju protiv Milana Bandića. “Bandić već godinama uvjerava javnost da je za malo novca izgradio puno, a zapravo je za puno novca izgradio malo. Podaci zadnjeg istraživanja SRCB-a i CMS-a od 2011. do 2017. govore da je čak 30 posto poslova dobiveno na temelju pogodbe ili jedne javne ponude”, kazao je Tomislav Tomašević. Za Bandićev način upravljanja gradom rekli su kako je izvlačenje novca iz džepova građana za korist kumova, rođaka i prijatelja. Ova lista je, inače, dobila 7,64 posto glasova za Gradsku skupštinu.

SDP i HSS sutra će potpisati koalicijski sporazum

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik HSS-a Krešo Beljak u srijedu će potpisati koalicijski sporazum SDP-a i HSS-a o zajedničkom izlasku na iduće parlamentarne izbore za Hrvatski sabor. Bernardić i Beljak sporazum će potpisati u Orahovici, u podne, u hotelu Ružica grad. Bernardić je izjavio za Hinu kako se iz Orahovice u srijedu može očekivati “jasna i jaka politička poruka prema vladajućima”.

Bernardić kaže da je teško biti SDP-ovac u Hrvatskoj

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je u Rijeci ustvrdio kako je u Hrvatskoj teško biti SDP-ovac. “Kandidatima SDP-a put je teži budući da, u odnosu na druge, moraju biti tri puta bolji da bi bili jednako uspješni te da bi dobivali jednako veliko povjerenje”, istaknuo je Bernardić. Šef SDP-a je na konferenciji za novinare rekao i kako su kandidati njegove stranke pokazali da su “tri puta bolji, tri puta odlučniji, da imaju tri puta više entuzijazma i srca”.

Još nema odluka o optužnici protiv Lovrića i Klemma

Prije odluke jesu li zapisnici o pretrazi ureda pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića zakoniti, na sudu će se ispitati svjedoci pretrage koji zapisnike nisu potpisali. Tek nakon ispitivanja svjedoka 6. srpnja optužno vijeće odlučit će o prijedlogu obrane da se sporni zapisnici izdvoje kao nezakoniti. Ukoliko nezadovoljna strana potom o zakonitosti zapisnika ne zatraži mišljenje Vrhovnog suda optužno vijeće trebalo bi odlučiti i o osnovanosti optužnice koja Lovrića i Klemma tereti zbog lihvarskog ugovora u vezi transfera košarkaša Darija Šarića te zapošljavanja u Ciboni na račun Zagrebačkog holdinga.

Šeks se malo zezao s Karamarkovim think tankom

Bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks danas je došao u Sabor na svečani prijem povodom obilježavanja Dana Sabora i tom je prilikom govorio i o svojoj ideji da se u Hrvatskoj raspiše referendum o jedinstvenom datumu na koji bi se obilježavao dan državnosti i dan neovisnosti. Ovako, smatra Šeks, građani ne znaju što se kada slavi. Na pitanje nije li referendum trebao biti raspisan kada je u Vladi bio tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je rekao da će vratiti proslavu Dana državnosti na 30. svibnja, Šeks je ironično rekao: “Vjerojatno će kada ustanovi think-tank, institut za javne politike za dobrobit Hrvatske, s ekipom mozgova doći do rješenja”.

Umro je panamski diktator Manuel Noriega

Bivši panamski diktator Manuel Noriega umro je u 83. godini od tumora na mozgu. Ovu vijest objavio je na Twitteru predsjednik Paname Juan Carlos Varela. U ožujku Noriegi je bio uklonjen benigni tumor na mozgu, ali je trpio od komplikacija izazvanih postoperativnim krvarenjem Noriega je Panamom vladao čvrstom rukom. Tijekom tih godina živio je u raskošnoj rezidenciji s minijaturnim zoološkim vrtom, privatnim casinom i plesnom dvoranom. Optuživali su ga da je “sociopat” i “hladni diktator”, a Noriega je vladao represijom u zemlji, dok je novac prebacivao u Europu. U američkom zatvoru proveo je 21 godinu te je u travnju 2010. bio izručen Francuskoj gdje je bio osuđen na sedam godina zatvora zbog pranja novca narkomafije iz Kolumbije u francuskim bankama, piše agencija dpa.

Trumpov voditelj komunikacija napušta Bijelu kuću

Savjetnica Bijele kuće Kellyane Conwayj izjavila je da voditelj komunikacija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, Mike Dubke, napušta Bijelu kuću tri mjeseca od imenovanja. “On je izrazio želju da ode iz Bijele kuće i također rekao da će još ispratiti predsjednikovu međunarodnu turneju”, rekla je . Mediji su izvijestili da Dubke, vlasnik tvrtke za komunikacije koji je u Trumpovu administraciju doveden u ožujku, ostavku je dao 18. svibnja, no nije odredio koji će mu biti posljednji dan na poslu i odlazi dogovorno. Conway je u razgovoru za Fox News također odbacila nagađanja da će otići i Spicer i najavila da će on u utorak voditi konferenciju za tisak.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu