Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Huligani koji su napali policiju na autoputu upravo na ispitivanju. Svi tvrde da nisu ništa krivi

Za sada im prijeti do pet godina zatvora, no moguće su prijave i za teža kaznena djela

U sjedištu Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici u tijeku je ispitivanje huligana koji su osumnjičeni da su u subotu navečer sudjelovali u izgredima na autocesti. Prijavljeni su za izazivanje nereda, kazneno djelo za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora. Neslužbeno doznajemo da ih je većina odlučila negirati krivnju, te ne iznositi obranu, odnosno braniti se šutnjom. Državno odvjetništvo trebalo bi danas, nakon ovog ispitivanja, odlučiti hoće li za osumnjičene tražiti određivanje istražnog zatvora.

Jučer je objavljeno da su uhićene 43 osobe koje su u subotu oko 21.30 sati na odmorištu Desniec, na autocesti između Zagreba i Karlovca napale policiju, te uništile benzinsku postaju.

Eskaliralo na putu iz Zagreba

Incident se dogodio tijekom organizirane preprate oko 1600 navijača Hajduka kojima je uskraćen ulazak na Dinamov stadion zbog neprijavljenih transparenata.

Dok su u koloni odlazili iz Zagreba u pratnji policije, u jednom trenutku zaustavili su se i blokirali sve tri trake autoceste. Oglušili su se na upozorenja i naredbe policije, da bi zatim nekoliko stotina njih napalo policajce.

Jesu li htjeli ubiti policajce?

U ovom trenutku još nema potvrde da je netko od osumnjičenih huligana prijavljen za napad na policijske službenike ili pokušaj ubojstva policajca. Takvu prijavu mogli bi zaraditi nakon što se utvrdi tko je točno od njih u jednom trenutku ubacio baklju u policijski kombi u kojem su se nalazila najmanje tri policijska službenika. Kako je kriminalističko istraživanje još uvijek u tijeku nije isključeno da će biti novih, težih prijava.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina jutros je izjavio da su, štiteći svoje živote, policajci zapucali. Za sada se zna da su četvorica navijača ranjena vatrenim oružjem. Je li pri tome bilo prekoračenja uporabe sredstava prisile tek mora utvrditi poseban tim unutar Ravnateljstva policije, ali i velikogoričko državno odvjetništvo.