Politika & Kriminal

Od danas u Hrvatskoj kreće cijepljenje trećom dozom

Treća doza predviđena je kao redovno cjepivo za imunokomprimirane te kao booster doza za sve starije od 18 godine

30.06.2021., Zagreb - Na Zagrebackom velesajmu postavljen punkt za cjepljenje protiv Covida 19.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo završio je preporuke za treću dozu cjepiva protiv koronavirusa koja će od danas postati i službena. Treća doza predviđena je kao redovno cjepivo za imunokomprimirane te kao booster doza za sve starije od 18 godine.

Jutarnjem listu je to potvrdila epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel koja je rekla kako je preporuka za cijepljenje imunokompromitiranih liječnicima dana prije nekoliko dana. “Prvi su teško bolesni, odnosno imunokompromitirani za koje je dokazano da teže razvijaju antitijela, ali i da im brže opadaju”, rekla je pa dodala da će ta skupina treću dozu primati četiri tjedna nakon druge.

Booster doza će se primati najranije šest mjeseci nakon druge doze, a prvenstveno se odnosi na starije od 65, korisnike domova, zaposlenike socijalnih ustanova i medicinsko osoblje. “Kod njih je, s obzirom na to da su bili prioritetna skupina kod prve doze, najveći protok vremena od druge doze”, kazala je Pem Novosel.

Što je s onima koji su primili dvije doze AstraZenece?

Rekla je da se booster preporučuje svima starijima od 18 koji u kućanstvu imaju imunokompromitiranu osobu te ako su i sami kronični bolesnici. Booster dozu će moći zatražiti i ostali zdravi punoljetni gađani, ali će odluku donijeti u suradnji s liječnikom.

Imunokompromitirani koji su primili dvije doze AstraZenece, koja još nije zatražila odobrenje EMA-e za treću dozu, moći će za treću dozu primiti Modernu ili Pfizer. Oni koji nisu imunokompromitirani, a primili su dvije doze AstraZenece će za treću dozu moći primiti Pfizer dok EMA i za njih ne odobri treću dozu Moderne, javlja Jutarnji.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu