Politika & Kriminal

HZJZ i dalje preporučuje cijepljenje Astra Zenecom: 'Koristi značajno nadmašuju rizik od nuspojava'

Podsjećaju da Europska agencija za lijekove smatra da nema osnove ograničiti cijepljenje Astra Zenecom

07.04.2021., Zagreb - Na Svjetski dan zdravlja na Zagrebackom velesajmu u paviljonu 6 pocelo je masovno cijepljenje opce populacije protiv covida-19 cjepivom AstraZeneca. Danas je naruceno 1500 ljudi. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučuje nastavak korištenja cjepiva Astra Zenece jer, tvrde, koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava. U priopćenju pojašnjavaju da je portugalska ministrica zdravstva (op. Portugal trenutno predsjeda EU-om) poslala pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom da se ograničavanju korištenja cjepiva za pojedine dobne ili spolne skupine pristupi zajednički koordinirano.

Iz HZJZ-a kažu da su za koordinirani europski pristup uz, kako kažu, “pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja”. Naglašavaju da je povjerenje za odobravanje cjepiva dato Europskoj agenciji za lijekove pa, smatraju iz HZJZ-a, uz oprez treba pažljivo pratiti rad Agencije i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke.

Johnson&Johnson cjepivo pod povećalom

Podsjećaju da u ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za ograničiti cijepljenje Astra Zenecom. “HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava”, kažu u priopćenju.

Osvrnuli su se i na nuspojave šestero cijepljenih pacijenata u SAD-u, kod kojih su se nakon cijepljenja cjepivom Johnson & Johnson, pojavili poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja. Od toga je jedna osoba umrla, a jedna je kritičnom stanju. Podsjećaju da je zbog pojave ovih nuspojava američka regulatorna agencija FDA izdala priopćenje kojim se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži.

Kažu da se predstavnici Europske agencije za lijekove tijekom današnjega dana hitno sastaju s predstavnicima Johnson & Johnson-a, s obzirom na to da ovoga tjedna počinje distribucija toga cjepiva u Europi. “Podsjećamo da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da nismo još počeli s cijepljenjem tim cjepivom”, zaključuju iz HZJZ-a.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu