Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal HZJZ javlja da se smanjio broj pobačaja u Hrvatskoj. Možda je bitno spomenuti da ga brojne žene ni ne uspiju dobiti

Od ukupno 359 ginekologa u hrvatskim bolnicama, njih 195 odbija raditi pobačaje

FOTO: Pixsell

Prošle su godine u Hrvatskoj 1774 pobačaja obavljena na zahtjev žena, s time da se ukupan broj pobačaja u zadnjih 15 godina smanjio za četvrtinu, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u izvješću za 2021. godinu. Naime, 2006. godine ukupno su obavljena 10.224 pobačaja, a lani je bilo 7712 takvih zahvata, što je 2512 slučajeva manje.

U ukupan broj ulaze i pobačaji izvedeni na temelju raznih medicinskih indikacija, uključujući i spontane pobačaje, prethodno utvrđene malformacije ploda i druge patologije.

Izvor podataka su isključivo bolnice

Od ukupno 7712 pobačaja lani, njih su 1774 obavljena na zahtjev žena, navodi se u izvješću te se ističe da u 84,3 posto slučajeva pobačaja na zahtjev prije začeća nije bila korištena kontracepcija.

Trudnoće nastale, unatoč kontracepcijskim metodama, u prosjeku se događaju u tek dva do tri posto neželjenih trudnoća.

Izvor podataka su isključivo bolnice jer se prema zakonskim propisima pobačaji mogu obavljati samo u stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

U Hrvatskoj manje nego u susjednim zemljama

Najveći udio od 48,3 posto odnosi se na kategoriju “ostalih abnormalnih produkata začeća”, na drugom mjestu s oko 34,6 posto slijede “legalno inducirani pobačaji”, dok spontani pobačaji čine oko 17,1 posto svih prekida trudnoća.

Prema podacima Eurostata, Hrvatska ima nižu stopu legalno induciranih pobačaja na tisuću rođene djece od susjednih zemalja i prosjeka EU iako je opći trend smanjivanja stope pobačaja uočljiv u većini europskih zemalja.

Stopa prijavljenih pobačaja kod mladih žena (ispod 20 godina) u Hrvatskoj je znatno niža nego u većini susjednih zemalja i EU.

Najviše pobačaja u KBC-u Rijeka

Najviše stope pobačaja (s obzirom na broj stanovnika) imaju Karlovačka i Međimurska županija, a najniže Splitsko-dalmatinska i Brodsko-posavska županija.

Najveći broj legalno induciranih pobačaja, odnosno pobačaja na zahtjev lani je obavljen u KBC-u Rijeka (327), slijedi zagrebački KB Merkur (284), pulska (228) i karlovačka bolnica (262).

Prema zakonu, žena u Hrvatskoj može legalno izvršiti pobačaj u bolnici, unutar deset tjedana trudnoće, bez dozvole povjerenstva, što je bilo u 88 posto slučajeva, te nije zabilježen niti jedan smrtni ishod.

Najviše žene u dobi od 30 do 39 godina

Na pobačaj se najviše odlučuju žene u dobi od 30 do 39 godina (44,8 posto), a slijede 20-godišnjakinje s udjelom od 38,9 posto. Gotovo trećina žena koje su se odlučile na pobačaj bile su u braku i već su imale dvoje djece. Prošle su godine obavljena i 44 pobačaja kod maloljetnica, te 94 kod mladih punoljetnih djevojaka do 20. godine života.

Međutim i dalje ostaje pitanje sive zone pobačaja jer se navedeni podaci odnose samo na one prikupljene u zdravstvenim ustanovama.

Ovdje je važno napomenuti nešto što HZJZ ne spominje u svom izvještaju, a to je da u Hrvatskoj brojne bolnice ne rade pobačaje jer se njihovi doktori masovno pozivaju na priziv savjesti, zbog čega žene i koje žele prekinuti trudnoću, to često ne mogu. Tako prema posljednjim podacima iz svibnja, od ukupno 359 ginekologa u hrvatskim bolnicama, njih 195 odbija raditi pobačaje. Popis bolnica u kojima niti jedan ginekolog ne želi raditi pobačaje možete pročitati OVDJE.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više