Politika & Kriminal

HZJZ konačno objavio preporuke za cijepljenje trećom dozom. Evo sve detaljno, na jednom mjestu

Odredili su imunokompromitirane skupine kojima se poreporučuje treća doza te skupine koje su završile primarno cijepljenje i također se mogu cijepiti

30.06.2021., Zagreb - Na Zagrebackom velesajmu postavljen punkt za cjepljenje protiv Covida 19.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upravo je objavio preporuke za cijepljenje trećom dozom cjepiva protiv virusa SARS CoV-2. U njima stoji kako se treća doza daje osobama za koje se pretpostavlja da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor, odnosno imunokompromitiranim osobama.

Jednako tako treća doza, poručuju iz Zavoda, razlikuje se od booster doze koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom kako bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem. Booster doza predviđena je za starije od 18.

U trećoj dozi cjepiva Pfizera i Moderne

“Osobe s imunokompromitirajućim stanjima ili osobe koje uzimaju imunosupresivne lijekove ili terapije izložene su povećanom riziku razvoja teških oblika bolesti COVID-19”, ističu iz Zavoda te navode kako se prema preporuci Europske agencije za lijekove tim osobama u trećoj dozi cijepljenja mogu dati cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech/Pfizer te cjepivo Spikevax proizvođača Moderne.

“Za osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom koje još nisu cijepljene protiv bolesti COVID19 preporučuje se cijepljenje primarnom serijom od tri doze odobrenog cjepiva protiv mRNA u odobrenim dobnim skupinama. Za osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom koje su prethodno primile cjelovitu shemu cijepljenja protiv bolesti COVID-19 s 1 (Janssen cjepivo) ili 2 doze (s homolognim ili heterolognim rasporedom cjepiva mRNA ili virusnih vektora) u odobrenim dobnim skupinama, preporučuje se ponuditi dodatnu dozu odobrenog mRNA cjepiva”, navode iz Zavoda.

Tko sve ulazi u skupinu koja treba treću dozu

Pod osobama s umjerenom do teškom imunosupresijom podrazumijevaju se osobe koje se liječe od raka, osobe na hemodijalizi, osobe s transplantiranim organima koje su pod imunosupresivnom terapijom, osobe s transplantacijom hematopoetskih matičnih stanica, osobe s umjerenom do teškom primarnom imunodeficijencijom, osobe s neliječenom ili uznapredovalom HIV infekcijom, te oni koji se aktivno liječenje visokim dozama kortikosteroida. O vremenu davanja treće doze, poručuju iz Zavoda, odluke će donositi liječnici specijaliste.

U preporukama se navodi kako je djelotvornost dodatne doze cjepiva protiv COVID-19 nakon serije od jedne ili dvije doze kod osoba s oslabljenim imunitetom nepoznata. “Može se pojaviti i smanjeni imunološki odgovor na dodatnu dozu. Stoga bi se osobe s oslabljenim imunološkim sustavom trebale i dalje dosljedno pridržavati preporučenih mjera za prevenciju i kontrolu infekcije i prijenosa”, ističu iz Zavoda te dodaju kako se cijepljenje preporučuje i za članove kućanstva imunokompromitiranih osoba, te zdravstvene radnike koji ih liječe.

Booster doza za starije od 18

Donesene su i preporuke za cijepljenje booster dozom za osobe koje su završile primarno cijepljenje s dvije doze cjepiva Comirnaty, Spikevax ili Vaxzevrie ili jednu dozu Janssenova cjepiva. Trećom dozom tako se mogu cijepiti: korisnici domova za starije i nemoćne osobe i odrasli s invaliditetom, zaposleni u domovima za starije i nemoćne, zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina, osobe starije od 18 koje su u kućanstvu s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama, te stariji od 18 godina koji boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

Cijepljenje tim osobama preporučuje se najmanje šest mjeseci nakon završenog primarnog cijepljenja. Osobama koje su preboljele COVID-19 te su nakon preboljenja započele i završile primarno cijepljenje, nije potrebna treća doza.

Preporuke Za Primjenu Treće Doze u Imunokompromitiranih Osoba i Docjepljivanje Protiv Bolesti COVID 19 by Marko Knezevic on Scribd

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu