Politika & Kriminal

HZJZ objavio: Britancima covid potvrda nije dovoljna, za ulazak u Hrvatsku moraju pokazati i negativan test

Riječ je o dodatnoj mjeri koja radi pogoršanja epidemiološke situacije vrijedi i za državljane Cipra i Rusije

Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Državljani Velike Britanije, Rusije i Cipra od idućeg tjedna u Hrvatsku više neće moći ući ako nemaju negativan test na SARS CoV-2, neovisno o tome jesu li cijepljeni i imaju li covid putovnicu. Objavio je to danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo u čijem priopćenju se ističe kako mjera na snagu stupa 26. srpnja, odnosno u idući ponedjeljak.

“Radi pogoršanja epidemiološke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Cipru i Ruskoj Federaciji, kao dodatna mjera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja, prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske zahtijeva se negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepljeni status ili preboljenje bolesti COVID-19”, stoji u priopćenju Zavoda.

Ukida se karantena za dolaske iz Indije

Također podsjećaju kako je pri prelasku granice odnosno ulasku u zemlju zbog sprječavanja unosa novih sojeva virusa postojala obveza karantene za one koji dolaze iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana, a koja se može skratiti negativnim PCR testom nakon sedam dana.

Od 26. srpnja obvezna karantena ostaje za Južnu Afriku, Brazil i Zanzibar, dok se za osobe koje dolaze iz Indije ukida, a uvodi se obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2 i to unutar 48 sati kod prelaska granice ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu. Test je potreban, navode iz Zavoda, neovisno o tome je li osoba preboljela COVID-19 ili je cijepljena.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu