Politika & Kriminal

HZJZ objavio novi raspored cijepljenja na Velesajmu, tamo će davati i treću dozu

HZJZ je ranije javio i kako se treću ili booster može primiti bez najave na punktovima i kod obiteljskog liječnika

Uskoro su se oglasili i Štampara, mole građane da ne dolaze na Velesajam ako nisu naručeni za cijepljenje te da ne dolaze prije ugovorenog termina, kako bi se izbjegle gužve. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

HZJZ je prije tri dana objavio detaljne preporuke za cijepljenje trećom dozom protiv koronavirusa, o čemu smo tada i izvijestili, a danas je objavio i kako se na Zagrebačkom Velesajmu mijenjaju termini za cijepljenje.

Tako će se na Velesajmu od sada utorkom, četvrtom i petkom cijepiti prvom dozom i docjepljivati svim dostupnim cjepivima, odnosno davati tzv. booster doze. Ponedjeljak i srijeda rezervirani su za primjenu treće doze za imunokompromitirane osobe tee booster doza za sve one koji su završili primarno cijepljenje.

HZJZ je ranije javio i kako građani treću ili booster dozu mogu primiti na punktovima za cijepljenje bez najave, ali i kod izabranog liječnika obiteljske prakse.

Raspored cijepljenja na Velesajmu za sljedeći tjedan sada izgleda ovako:

  • 18. listopada (ponedjeljak) od 8:00 do 12:00 sati primjena treće doze u imunokompromitiranih osoba Pfizerom i Modernom. Vršit će se i docjepljivanje Pfizerom za one koji su završili primarno cijepljenje, neovisno o tome koja su cjepiva primili ranije.
  • 19. listopada (utorak), od 14:30 do 19:00 sati, cjepivima Pfizer, Johnson & Johnson i Moderna. Usto vrijedi i javni poziv na cijepljenje prvom i drugom dozom.
  • 20. listopada (srijeda), od 08:00 do 12:00 sati, primjena treće doze u imunokompromitiranih osoba cjepivima Pfizer i Moderna. Vršit će se i docjepljivanje Pfizerom za one koji su završili primarno cijepljenje, neovisno o tome koja su cjepiva primili ranije.
  • 21. listopada (četvrtak), od 14:30 do 19:00 sati, cjepivima Pfizer, Johnson & Johnson i Moderna. Usto vrijedi i javni poziv na cijepljenje prvom i drugom dozom.
  • 22. listopada (petak), od 08:00 do 12:00 sati, cjepivima Pfizer, Johnson & Johnson i Moderna. Usto vrijedi i javni poziv na cijepljenje prvom i drugom dozom.

Tko može primiti treću i booster dozu?

Podsjetimo, HZJZ je u svojoj preporuci naznačio kako treba razlikovati davanje treće doze za imunokompromitirane te booster doza za one koji to nisu. Treća doza se daje zbog ograničenog, tj. slabijeg imunološkog odgovora.

Nju se stoga daje osobama za koje se pretpostavlja da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor. Prema HZJZ-u to su osobe koje imaju umjerenu do tešku imunosupresiju. Za razliku od dodatne doze, booster doza se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja kako bi se produžilo trajanje zaštite stečene primarnim cijepljenjem.

HZJZ je u preporuci naveo na koja stanja se odnosi umjerena do teška imunosupresija kao i kojim kategorijama stanovništva preporučuju cijepljenje booster dozom, što se nalazi u dokumentu:

Preporuke Za Primjenu Treće… by Marko Knezevic

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu