Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal HZJZ objavio poziv na docjepljivanje, idući tjedan stižu doze protiv wuhanskog soja i podvarijante omikrona BA.1

Objavljene su nove preporuke za cijepljenje

An elderly man receives a dose of Covid-19 vaccine, at a nursing home in Carcavelos, on November 30, 2021. - Portugal, the country with the highest vaccination coverage rate in Europe, had to restore control measures for the Covid-19 pandemic, while relying on a new vaccination campaign. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
FOTO: AFP

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u četvrtak nove preporuke za cijepljenje protiv covida-19 te pozvao sve građane na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa.

Cjepivo protiv omikrona posebno se preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima, ali je dostupno svima jer covid-19 je bolje spriječiti, nego liječiti, objavio je HZJZ na Twitteru.

Wuhanski soj i podvarijanta omikrona BA.1

Cjepiva protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1 od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj te će biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

“Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili”, ističe HZJZ.

U novim preporukama upozoravaju da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim dobnim skupinama. S obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da dodatne doze cjepiva poboljšavaju razinu zaštite, preporučavaju docjepljivanje protiv covida-19.

Pojava visokozaraznih podvarijanti

Dodatan argument docjepljivanju je pojava novih varijanti virusa kao što je omikron varijanta koja u Hrvatskoj cirkulira od kraja 2021. godine kao i kasnija pojava njezinih visokozaraznih podvarijanti.

Od prve polovice rujna 2022., za docjepljivanje su dostupna adaptirana cjepiva Spikevax i Comirnaty, koja su bivalentna, tj. sadrže informaciju za proizvodnju šiljastog proteina originalnog wuhanskog virusa i omikron BA.1 varijante virusa.

Oba cjepiva odobrena su za docjepljivanje osoba u dobi od 12 godina i starijih, objavio je HZJZ.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više