Politika & Kriminal

Požar u Zadru stavljen pod kontrolu, šef vatrogasaca: ‘Radit će se još popodne, možda i navečer, grede se još dime’

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zadra kažu nam da će dogašavanje još dugo trajati

15.06.2021.Zadar- U centru Zadra izbio je pozar u stanu na drugom katu.Vatrogasci su na terenu Photo: Marko Dimic/PIXSELL
FOTO: Marko Dimic/PIXSELL

Danas je oko 11:30 sati došlo do požara u centru Zadra koji je ugašen tek u popodnevnim satima. Vatrogasci su se odmah uputili na teren i započeli gašenje. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša u popodnevnim satima dao je izjavu medijima vezanu za gašenje požara.

Rekao je kako će vatrogasci još dugo biti na terenu. “Mi smo upravo sanirali da se požar ne širi. Lijeva i desna strana požara su blokirane i tu smo ga zaustavili. To je praktički sve jedna zgrada sa stotinjak, dvjesto stanova ali ostalo je u ovoj prvoj zgradi”, kaže.

“Još uvijek se radi na požaru i radit će se čitavo poslijepodne, a možda i noć jer unutarnje grede koje su nagorjele još uvijek izdimljavaju se, griju se. Mi s kamerama provjeravamo gdje je toplina. Praktički smo morali rušiti podove i stropove kako bi mogli zaustaviti požar jer kroz grede je išao iz jedne prostorije u drugu. Ali, evo, požar se više ne širi”, rekao je Šoša za Hrvatski radio Zadar.

‘Šteta će biti velika’

Rekao je i kako će šteta biti velika. “Izgorjeli su jedan stan na prvome katu, jedan na drugome i jedno potkrovlje, ali šteta će biti velika i u drugim stanovima od vode i od svega što se urušilo”, kaže.

Dodaje kako će šteta biti velika. “Najvažnije je da nema ozlijeđenih, da nema poginulih i da se požar nije proširio jer u toj zgradi ima 200 stanova ili 500 soba, ne znam kako bi to objasnio, to je sve spojeno”, zaključio je.

Telegram je ranije kontaktirao Javnu vatrogasnu postrojbu Zadar u kojoj su nam rekli kako su vatrogasci na terenu i da će dogašivanje trajati. “To je puno drvene konstrukcije koju se pažljivo mora pregledati i uklanjati”, rekli su nam.

‘Krov na zgradi koja je prva buknula se urušio’

Šoša je ranije rekao kako je cijeli Poluotok zapravo ugrožen nakon požara. “Trebalo bi presjeći grede, a ako presiječemo grede pada čitava zgrada jer sve stoji na tim gredama”, rekao je, prenosi Zadarski.

“Krov na zgradi koja je prva buknula se urušio. No na žalost to ne možemo zvati zgradom već se radi o sklopu zgrada koje su spojene, sa stotinjak, dvjesto stanova. Teško je zaustaviti požar jer su unutra sve stare grede, borimo se da se požar ne proširi na daljnje stanove”, rekao je.

‘Svi su preumorni’

Dodao je kako ima gipsanih ploča ispod greda te kako su vatrogasci unutra i pilaju gipsane ploče. “Radimo ono što možemo, a što se ne može, ne može se; greda gori u zidu i jednostavno prelazi u drugi stan”, rekao je Šoša za Zadarski.hr oko 15 sati, dodavši kako gore četiri stana i potkrovlje.

Ispričao je kako vatrogasci zaustave vatru, ali greda nastavi tinjati tako što prelazi kroz zid u drugu stan. “Opasnost nipošto nije prošla, sada je ovdje 20 vatrogasaca i ostali su u pripremi. Svi su preumorni, stižu nove snage, mijenjamo dečke nakon nekoliko sati rada i nekoliko boca potrošenog kisika”, dodao je Šoša.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu