I dalje traje mali rat Hasanbegovića i portala kojem je prvo ukinuo financiranje, a sad im je privatno uplatio sitniju svotu

Iz Forum.tm-a otkrili su što će napraviti s donacijom

ZADNJA IZMJENA: stu. 23, 2016
Foto: PIXSELL

Portal Forum.tm, jedan od onih koji su na svojoj koži osjetili posljedice ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije jer su na taj način izgubili dio financiranja, uspješno je započeo svoju crowdfunding kampanju. U prvih 24 sata prikupili su traženih 5 tisuća dolara, a za sada je prikupljeni iznos 6280 dolara. Među donatorima našao se i bivši ministar Zlatko Hasanbegović. S Foruma imaju dosta neobičnu ideju, Hasanbegovićev će novac iskoristiti za plaćanje analize teksta o njegovoj ostavštini. Zvat će se “Popis štete”.

Ovo je mali pregled cijelog slučaja.

1. Krenula kampanja za Forum.tm

Redakcija Foruma odlučila se za prikupljanje novca putem crowdfunding kampanje zbog teške financijske situacije u kojoj su se našli ukidanjem Povjerenstva za neprofitne medije. To je bio jedan od izvora njihovih prihoda, stoga ih je odluka bivšeg ministra Hasanbegovića o ukidanju, prilično zatekla.

“Ovo je privremena, zaista htina mjera, jer smo ostavili bez ikakvih prihoda. Mislim da je potrebno sustavno financiranje takvih medija i svaka država kojoj je stalo do pristojnog društva bi trebala javno financirati neprofitne medije. Ovim ćemo preživjeti dva do tri mjeseca”, kazala je novinarka Foruma Iva Borković za N1.

2. U 24 sata prikupili potrebna sredstva

Kampanja simboličnog naziva “Neka vide da nas ima” krenula je u utorak, a traje mjesec dana. Minimalna iznos koji se trebao prikupiti da bi kampanja uspjela je 5 tisuća dolara.

Iz Foruma su u 24 sata prikupili taj iznos, no obzirom da je ostalo još puno vremena, konačan će iznos sigurno biti puno veći. “Jasno vam je da zacrtani cilj ove kampanje nije dovoljan za dugoročan novinarski rad, ali će nam pomoći da premostimo kritično razdoblje od sljedeća dva mjeseca. Ako ga nadmašimo, nitko sretniji od nas”, poručili su iz Foruma. NJihovu kampanju možete podržati donacijom na ovom linku.

3. Hasanbegović uplatio novac

Bivši ministar kulture prvo je najavio kako će podržati kampanju Foruma te da podržava takav način financirnja medija tzv. trećeg sektora. A onda je svoju najavu i ostvario.

“Definitivno ću podržati ovi kampanju i pozivam i ostale slične medije da pokrenu takve kampanje”, kazao je Hasanbegović za N1. Pozvao je i druge medije da se povedu ovim primjerom. Hasanbegović je potom uplatio 61 dolar, što je oko 450 kuna.

4. Forum otkrio što će napraviti s donacijom

Novinarka Borković danas je na direktan upit novinara N1 televizije hoće li Forum prihvatiti Hasanbegovićevu donaciju rekla kako su u raspravi s čitateljima došli do zanimljivog rješenja. Njegov novac uložit će u tekst o njemu, naslova “Popis štete.”

“Mi smo provjerili i zaista postoji uplata na njegovo ime. Raspravili smo o ovoj situaciji s čitateljima preko naše Facebook stranice i nekako je opći stav da mi sami poduplamo taj iznos za pristojan neto honorar za tekst, odnosno analizu ostavštine Zlatka Hasanbegovića radnog naziva “Popis štete”. Plan je da ga napiše netko od kolegica i kolega s drugih neprofitnih portala, koji su također ostali bez sredstava za preživljavanje, i već imamo dobrovoljku s portala CroL”, otkrila je Borković.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3133 članka Više o autoru