Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal I dvoipolgodišnju curicu iz Rijeke ubila je mama. Donosimo nove mučne detalje zaboravljenog slučaja

Majka je osuđena na 25 godina zatvora, a kaznu služi u zatvorskoj bolnici. Otac sada traži odštetu zbog gubitka djeteta

FOTO: PIXSELL

Zbog ubojstva dvoipolgodišnje kćerkice Zrinka Babić služi 25 godina zatvora. Usmrtila je dijete krajem listopada 2013. u stanu svojih roditelja u Rijeci. Najprije joj je mjesecima davala snažne lijekove – Xanax, Leponex, Prazine, Zoloft i Seroqel. Zatim je jedne večeri njezino omamljeno tijelo spustila u vodu. Malena se utopila. Majka ju vadi iz vode i polaže njezino tijelo na krevet. Liječnici koji su u jutarnjim satima došli u stan samo su mogli konstatirati smrt Zrinkine kćeri Magdalene.

Ovaj tragični slučaj, na koji nas je podsjetila tužna sudbina djevojčice iz Nove Gradiške, dobio je nakon pravomoćne presude Zrinki Babić novi zaplet. Naime, njezin nekadašnji partner, otac djevojčice, zatražio je da mu osuđena plati 220 tisuća kuna i to kao odštetu zbog gubitka djeteta. Ovaj iznos uobičajeno se isplaćuje za smrt bliske osobe, no sud je otvorio pitanje ima li biološki otac, koji nije skrbio za svoje dijete jer se i sam liječio od ovisnosti i bio nasilan, uopće pravo na tu naknadu.

Zašto je Zrinka Babić ubila dijete?

Zrinka Babić, kako je utvrđeno tijekom suđenja, imala je duševni poremećaj od kojeg se i dalje liječi u zatvorskoj bolnici. U trenutku kada je ubijala svoju kćer bila je bitno smanjeno ubrojiva.

Županijski sud u Rijeci najprije joj je dosudio 37 godina zatvora. Zaključeno je da je dijete ubila na podmukao i okrutan način. Ona je u žalbi ukazivala da tijekom suđenja nisu opisane sve ozljede što ih je imala na vlastitom tijelu sugerirajući na taj način da te kobne večeri u listopadu 2013. nije bila sama u stanu. Na kraju joj je pravomoćno dosuđeno 25 godina zatvora.

U kakvim je uvjetima živjela curica?

Novi proces koji je pokrenuo otac ubijene djevojčice otkrio je detalje koji dosad nisu bili poznati jer je prvo suđenje Zrinki Babić bilo zatvoreno za javnost. Saznalo se u kakvim je uvjetima djevojčica živjela od rođenja, kakvi su bili odnosi između njezinih roditelja i članova njihovih obitelj, te što su u svemu napravili riječki socijalni radnici.

Partner Zrinke Babić prisjetio se na sudu kako su njih dvoje nakon rođenja djeteta neko vrijeme živjeli zajedno. “Prvo vrijeme nije bilo problema. No, nakon što sam Zrinku najmanje tri puta zatekao pijanu u jednom sam navratu burno reagirao. Razbio sam prozor i televizor, a kako je utvrđeno da sam i ja tada bio pod utjecajem alkohola sud mi je zabranio dolaske u stan iduća tri mjeseca.

U to vrijeme radio sam u brodogradilištu i kada je zabrana istekla nastavio sam dolaziti u stan i viđati kćer, tri do četiri puta tjedno”, ispričao je na sudu Magdalenin otac. Opisao je da je tim susretima često bila nazočna Zrinkina majka koja ga je optuživala za nasilje i stalno mu prigovarala. No, on kaže da sve što je govorila nije bila istina.

Kakvu je ulogu imala baka curice?

“Kada se Zrinka preselila u drugi dio grada njezina mi je majka zabranila da ih posjećujem. Ne znam što je tome bio razlog”, nastavlja otac ubijene djevojčice. Opisuje kako je djetetu kupovao svakakve stvari – od odjeće do hrane, te da je Zrinki na račun uplaćivao novac za uzdržavanje kćeri.

“Otišao sam tada u Italiju liječiti se od ovisnosti. Bio sam tamo osam mjeseci a kada sam se vratio doznao sam što se dogodilo. Nudio sam i Zrinki da se dođe liječiti u Italiju, ali je odbila. Dijete je bilo neuredno, ali je Zrinki majka pokušavala pomagati u svemu”, svjedočio je.

Majka-ubojica tvrdi da je sve bilo OK

Sama Zrinka Babić negirala je njegove riječi. Uvjeravala je sud da je Magdalena bila čista i uredna i da ju je njezina majka čuvala kada bi ona bila odsutna ili kada bi odlazila na piće s prijateljem.

“Ja sam se liječila od napadaja panike, a ovisna sam i o lijekovima. Moja obitelji i grad Rijeka su mi pomagali. On nije doprinosio ništa. Možda je djetetu kupio jednu trenirku. Stalno mi je govorio da je u bedu, a moja majka je bila uvjerena da nas želi financijski iskoristiti”, kazala je na sudu negirajući bilo kakvo pravo svom bivšem partneru za odštetom zbog smrti kćerkice.

Članovi njegove obitelji na sudu su tvrdili kako je otac bio lud za malenom. Planirao je zatražiti i skrbništvo. Izjavili su da je Centar za socijalnu skrb čak pokušao oduzeti dijete Zrinki, no njezina majka je to spriječila obećavši da će ona voditi računa o djevojčici.

Je li partner iskorištavao Zrinku?

Zrinkina obitelj ponudila je pak potpuno drugačiju verziju događaja koji su prethodili ubojstvu djeteta. Prema njihovim riječima otac djevojčice bio je narkoman koji se želio dokopati Zrinkinog stana. Drugim riječima, tvrde oni, bio je s njom u vezi samo iz interesa. Kazali su da uopće nije vodio brigu o svom djetetu.

“Djelatnica Centra odgovorna je za propast mog djeteta, jer je surađivala s njegovom majkom”, svjedočila je Zrinkina majka imputirajući odgovornost djelatnicima Centra za socijalnu skrb.

Išla je toliko daleko da je, unatoč pravomoćnoj presudi, tvrdila da Zrinka Babić nije otrovala svoju kćerkicu, niti je bila ovisna o alkoholu. “Nju su samo proglasili pijanicom i narkomankom. Meni su se rugali i lijepili mi članke iz novina po zgradi”, ogorčeno je nastavila.

Sud: ‘Roditelji nisu skrbili o kćeri’

Kada je sagledao sve dokaze i ova svjedočenja Općinski sud u Rijeci donio je presudu: za onoliko koliko je bio otac malenoj Magdaleni bivši partner Zrinke Babić može dobiti samo 15 tisuća kuna odštete.

“Svi dokazi u postupku upućuju na zaključak kako stranke zbog vlastitih osobina i ovisnosti, nisu bile sposobne brinuti ni za vlastite životne potrebe, a osobito ne za potrebe maloljetnog djeteta.

Ukoliko je otac djetetu ponekad i kupio odjevni predmet ili igračku to nije dokaz da je izvršavao roditeljsku skrb. Naime, roditelj je dužan kontinuirano skrbiti za zdravlje i dobrobit djeteta i financijski ga uzdržavati”, navodi se u sudskoj odluci.

Ima li loš tata pravo na odštetu?

Novčana naknada za smrt bliskog člana obitelji određuje se posebno u svakom pojedinom slučaju, objasnila je sutkinja Danijela Mandekić Lerga. Sama činjenica biološke veze između oca i djeteta povlači za sobom pravo srodnika na isplatu novčane naknade, ali je sporno, po stavu suda, može li to pravo ostvariti i onaj roditelj koji se teže ogriješio o prava djeteta.

Pijančevanja, ovisnost, nezaposlenost, sukobi, sve to bili su, prema zaključku riječkog suda, dio života malene Magdalene od rođenja. Sada bi Županijski sud u Dubrovniku kojem je otac curice uložio žalbu trebao odlučiti ima li takav roditelj pravo na odštetu zbog smrti djeteta.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više