Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

I nova anketa Europskog parlamenta kaže da će HDZ rasturiti na EU izborima, ide im pet mjesta

SDP će, prema anketi, osvojiti tri mandata, a Živi zid, Amsterdamska i Most po jedan

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic arrives for a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP)
FOTO: AFP

Prema najnovijoj projekciji budućeg izgleda Europskog parlamenta, u kojoj je prvi put uvršteno i sudjelovanje Velike Britanije na europskim izborima, od 11 hrvatskih mjesta HDZ bi osvojio pet, SDP tri, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedno zastupničko mjesto. Europski parlament je u četvrtak objavio četvrte projekcije o tome kako bi mogao izgledati budući saziv Europskog parlamenta na temelju ispitivanja javnog mnijenja objavljenih do 15. travnja 2019.

U 21 državi članici provedene su 43 ankete posvećene izravno europskim izborima koji će se održati u svibnju 2019., a za Parlament ih je prikupila agencija Kantar Public. Podaci iz prethodnih projekcija objavljeni 27. ožujka također su ažurirani kako bi se podesili s podacima iz Velike Britanije te omogućila usporedba s novim okolnostima prema kojim Britanija sudjeluje na izborima.

Anekta uključivala i Veliku Britaniju

Prethodne tri projekcije rađene pod pretpostavkom da Velika Britanija neće sudjelovati na izborima i da će budući saziv imati 705 zastupnika, od kojih će 12 biti iz Hrvatske, sada je projekcija napravljena za 751 mjesto, a Hrvatska ima jedno mjesto manje. Raspodjela hrvatskih mjesta u novoj projekciji ostala je skoro ista, a to jedno mjesto koje Hrvatska gubi, izgubila je najjača stranka HDZ, iako u postocima dobija više glasova nego prethodni mjesec.

Tako bi HDZ po najnovijoj projekciji imao pet mjesta s 34,3 posto glasova (u ožujku 30,7 posto). SDP osvaja tri mjesta s 21 posto glasova (u ožujku 19,2 posto), Živi zid jedno mjesto s 10,6 posto glasova (u ožujku 10,2 posto), Amsterdamska koalicija jedno mjesto s 10,5 posto glasova (u ožujku 7,7 posto) i Most jedno mjesto sa 7,7 posto (u ožujku 6,8 posto).

No, zgodno je primijetiti da, prema posljednjim projekcijama, još tri stranke prelaze prag. Radi se i Nezavisnima za Hrvatsku, HRAST-u i START-u Dalije Orešković. Prema anketi, Nezavisni osvajaju 5,7 posto, a START i HRAS 5,1 posto.

Europskim pučanima najviše mjesta u EP-u

Europska pučka stranka (EPP) koja okuplja desni centar po novoj projekciji imala bi 180 zastupnika (u ožujku 188), drugi su socijalisti i demokrati (S&D) 149 mjesta (u ožujku 142), liberali (ALDE) 76 (u ožujku 72), Europski konzervativci i reformisti (ECR) 66 mjesta (u ožujku 53), Europa nacija i slobode 62 (u ožujku 61), Zeleni 57 (u ožujku 51), Ujedinjena europska ljevica 46 mjesta (u ožujku 51), Europa slobode i izravne demokacije 45 mjesta (u ožujku 30).

Zbog sudjelovanja Velike Britanije, koja ima 73 zastupnička mjesta i koja teoretski, iako je to malo vjerojatno, još uvijek može prije izbora ratificirati sporazum o razdruživanju i tako izbjeći sudjelovanje na europskim izborima, najviše gubi EPP, a najveći dobitnici su populistička i euroskeptična skupina Europe slobode i izravne demokracije u kojoj je najpoznatiji zastupnik Nigel Farage bivši vođa Stranke za neovisnost Velike Britanije, koji bi imali 15 mjesta više, zatim ECR u kojoj je britanska Konzervativna stranka, 13 mandata više te S&D, sedam mjesta više.