I u Portugalu divlja požar, ali posljedice su daleko tragičnije nego kod nas; zasad je ubio najmanje 57 osoba

Većina ih je poginula u svojim automobilima dok su pokušali pobjeći

ZADNJA IZMJENA: lip. 18, 2017
Foto: AFP

U šumskom požaru u Portugalo poginulo je najmanje 57 osoba, a ozljeđeno ih je 59, javlja BBC. Većina ih je poginula u svojim automobilima dok su pokušavali pobjeći s područja Pedrogao Grande, mjesta koje se nalazi 50 kilometara istočno od grada Coimbre. Među ozlijeđenima nalazi se nekoliko vatrogasaca.

“Nažalost, ovo je bio najgori šumski požar koji smo doživjeli posljednjih godina”, izjavio je portugalski premijer Antonio Costa. Broj poginulih mogao bi biti i veći. Požar je buknuo u subotu poslijepodne u općini Pedrogao Grande, u okrugu Leiriji, u kojemu je i poznato svetište Fatima. Požar gasi 600 vatrogasaca.

Šezdeset požara diljem zemlje

Tijekom noći sa subote na nedjelju diljem Portugala buknulo je sveukupno oko 60 požara koje gasi oko 1700 vatrogasaca. “Vatra se širi nevjerojatnom brzinom i na četiri fronte”, izjavio je državni tajnik za unutarnje poslove Jorge Gomes. Portugalcima su u pomoć kod gašenja najvećeg požara pristigla i dva španjolska kanadera.

Požar je zahvatio nekoliko sela. Razmjeri štete još nisu poznati. “U ovom području je bilo šumskih požara, ali ne pamtimo tragediju ovakvih proporcija”, izjavio je gradonačelnik Pedrogao Grandea Valdemar Alves. Inače, tempereture u Portugalu su posljednjih dana izrazito visoke. U nekim područjima su dosegnule 40 stupnjeva celzijevih.