Politika & Kriminal

I USKOK najavljuje žalbe na presudu; evo što im se sve u presudi za Fimi mediju ne čini OK

Žalit će se, kažu, i na visinu kazni, ali i na još neke detalje

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Marija Vučko nakon današnje presude u slučaju Fimi media najavila je žalbu iz, kako je obrazložila, više razloga. Odnosit će se, između ostalog, na kontradiktornosti vezane uz odluku o priznavanju imovine, ali i na visinu kazni.

Županijski sud u Zagrebu proglasio je krivima bivšeg premijera Ivu Sanadera, bivšu HDZ-ovu blagajnicu Branku Pavošević te tadašnjeg stranačkog rizničara Mladena Barišića. Sanader je nepravomoćnom presudom osuđen na osam godina zatvora, te se njegovoj obitelji oduzima 15.873.107 kuna.

Bivši HDZ-ov rizničar Barišić osuđen je na dvije godine i 10 mjeseci, a Branka Pavošević kažnjena je s godinu dana i četiri mjeseca zatvora. U aferi Fimi media krivim je proglašen i HDZ, koji je kažnjen s tri milijuna i 500 tisuća kuna, te im se oduzima 14.609.000 kuna.

Što smeta USKOK?

U USKOK-u presudama nisu u potpunosti zadovoljni, što je prokomentirala zamjenica ravnateljice USKOK-a nakon čitanja presude. “Nismo zadovoljni u ovom dijelu u kojem je došlo do odbijanja i oslobađanja. Nismo zadovoljni što su donacije ispuštene iz činjeničnog opisa. Mi smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi jer te donacije nisu bile prikupljene na legalan način već u okviru promišljenog plana i ne radi se samo o pukom neevidentiranju tih donacija već smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi”, rekla je Vučko.

Izrazila je razumijevanje za stav Vijeća koje je prihvatilo stav Vrhovnog suda i rukovodilo se ranijom praksom Europskog suda za ljudska prava. No, smatra da novija praksa odstupa od tih stavova. “Smatramo da su postojali argumenti da se iskaz Mladena Barišića mogao ocijeniti”, kazala je te dodala kako će argumente iz završnog govora ponoviti i u žalbi.

Oduzimanje imovinske koristi

Kad je riječ o oduzimanju imovinske koristi kazala je kako je računicu trenutno teško komentirati no pozom je dodala kako smatraju da je u cijelosti trebalo primijeniti prošireno oduzimanje “jer je nerazmjer utvrđen u 23,7 milijuna kuna i za toliko imovine Ivo Sanader nema zakonito opravdanje”.

“Sud s jedne strane ne vjeruje obrani Ive Sanadera da je on došao iz Austrije sa zarađenim znatnim sredstvima, ali s druge strane mu vjeruje da je kad je došao iz Austrije kupovao nekretnine i s te strane mu priznaje dva milijuna kuna za stjecanje nekretnina”, kazala je te dodala kako je to kontradiktorno te da će i zbog toga uložiti žalbu. Govoreći o kaznama rekla je da je protok vremena učinio svoje ali da će se ovaj put žaliti i na njih.

Nastavite čitati