Politika & Kriminal

Iako ružno izgleda, fotografije koje je Mrsić objavio na Facebooku možda su i najbolji odgovor Pernaru i sličnima

Apel je ilustriran fotografijom žrtve velikih boginja

06.12.2017., Zagreb - Sabor je 6. sjednicu nastavio dopunom dnevnog reda i raspravom o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o prikupljanju, obradi, povezivanju, koristenju i razmjeni podataka o primicima i javnim davanjima po osiguranicima. Mirando Mrsic. 
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Pernar je jučerašnjom objavom kako novorođenog sina neće cijepiti obnovio sukob koji svako toliko plane u hrvatskom javnom prostoru, onaj između antivaksera i ljudi koji im pokušavaju objasniti zbog čega cijepljenje nema alternative. Rasprava, ili možda bolje rečeno svađa, traje već više od 24 sata. Nedavno se u nju uključio i Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava u vladi Zorana Milanovića, po struci hematolog.

Mrsić je Pernarove istomišljenike pokušao urazumiti kratkim pozivom na okretanje zdravom razumu koji je ilustrirao prilično zastrašujućim fotografijama. „Cijepljenje spašava živote, cijepljenje je spasilo milijune života. Budite odgovorni i cijepite svoju djecu. Zaštitite njihovo zdravlje i zdravlje druge djece! Ne slušajte Pernara koji preko zdravlja svog djeteta vodi predsjednički kampanju”, piše Mrsić, u objavi u koju je dodao fotografiju pacijenta zaraženog velikim boginjama, jednom od teških bolesti koje su zahvaljujući cijepljenju postale samo ružna uspomena.

Antivakseri navalili

Među nekoliko reakcija koje je dosad izazvala Mrsićeva objava prevladavaju antivakserski napadi na liniji s onim što je jučer pisao Pernar. On je prvo objavio da je dobio sina, da bi nedugo potom s javnosti podijelio informaciju da je dijete odbio cijepiti. U kraćem postu pokušao je objasniti svoje razloge. Kazao je da odbio cijepiti sina jer ima loša iskustva sa cijepljenjem prvog sina, iako ne objašnjava što se točno dogodilo, a također se poziva i na, kako je napisao, “svakakve horor priče drugih roditelja”.

“Cijepljenje sa sobom nosi rizik koji je za mene i njegovu majku Viktoriju, inače zubaricu, bio neprihvatljiv. Ne vjerujemo u imunitet krda, niti imamo mentalitet krda. Imamo svoje mišljenje i nemamo namjeru popustiti pritisku medija i farmaceutske industrije”, napisao je Pernar na Facebooku. U komentarima je Pernar precizirao, pa je rekao da dijete neće cijepiti niti jednim cjepivom iz kalendara cijepljenja djeteta, a on i njegova supruga odbili su djetetu dati i vitamin K.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu