Politika & Kriminal

Ideali ipak imaju cijenu? Ministri Republike Srpske prekinuli su blokadu Vijeća ministara jer bi u suprotnome ostali bez plaća

Ministri su jednoglasno dali suglasnost na odluku o privremenom financiranju u iznosu od 249 milijuna konvertibilnih maraka

15, April, 2020, Banja Luka - A plane with medical equipment from China landed at Mahovljani Airport (Banja Luka). Milorad Dodik. Photo: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

15, april, 2020, Banja Luka - Na aerodrom Mahovljani (Banja Luka) sleteo avion sa medicinskom opremom iz Kine. . Photo: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages,Image: 513981957, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Vijeće ministara BiH u utorak je zasjedalo po prvi puta nakon gotovo dvomjesečne blokade, a na sjednici je donesena odluka o privremenom financiranju koja je bila nužna da bi država nastavila otplaćivati svoj vanjski dug ali i isplaćivati plaće za više od 20 tisuća zaposlenih u državnoj službi i različitim agencijama.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara sjednica je održana telefonski a ministri su jednoglasno dali suglasnost na odluku o privremenom financiranju u iznosu od 249 milijuna konvertibilnih maraka (996 milijuna kuna). Odluke o privremenom financiranju Vijeće ministara prisiljeno je donositi svaka tri mjeseca jer državni parlament zbog političkih opstrukcija još nije usvojio proračun za 2021. godinu.

Naime ministri iz reda bosanskih Srba po nalogu iz Banje Luke blokirali su rad Vijeća ministara kao što to čine i zastupnici iz Republike Srpske u dva doma državnog parlamenta te Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH. Te blokade uspostavljene su odlukom Narodne skupštine RS koja je usvojila Dodikov prijedlog o bojkotu s ciljem poništavanja odluke o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Besmislena blokada

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija jučer je najavio kako bi ta blokada mogla biti prekinuta jer nema drugog načina da se osiguraju plaće za više od sedam tisuća Srba zaposlenih u tijelima državne vlasti.

Današnjom odlukom ujedno se pokazala neutemeljenom Dodikova prijetnja kako će na blokadama dosljedno inzistirati a da će plaće državnim službenicima iz Republike Srpske umjesto iz proračuna BiH biti osigurane iz proračuna entiteta. Tegeltija je ranije kazao kako bi to bila “skupa odluka” za koju u Republici Srpskoj nemaju novaca.

Iz Ureda visokog predstavnika i delegacije Europske unije u BiH danas su pozvali Dodika i vlasti Republike Srpske da prestanu s prijetnjama, ucjenama i blokadama i koncentriraju se na provedbu reformi. “Krajnje je vrijeme vratiti se za stol i razgovarati o temama od suštinskog interesa. Blokade ne koriste nikome”, kazao je šef delegacije EU u BiH Johan Sattler komentirajući ponašanje političara iz Republike Srpske.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu