Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Imamo prepisku iz Domovinskog pokreta, čelni ljudi stranke pripremaju konačni obračun s Miroslavom Škorom

'Od ponedjeljka moramo uzeti stvari pod svoju kontrolu', napisao je Stipo Mlinarić Ćipe

FOTO: PIXSELL/Telegram

Nesmiljeni rat unutar Domovinskog pokreta nastao neopozivom Facebook ostavkom Miroslava Škore 20. srpnja, kako se čini, tek ulazi u odlučujuću fazu. Može se to zaključiti iz dijela prepiske članova Predsjedništva Domovinskog pokreta s njihove Viber grupe, do koje je došao Telegram. Pravi obračun sa Škorom, sudeći po tome, kreće od ponedjeljka.

Kao što je poznato Škoro je prošlog petka smijenio Igora Peternela s mjesta predstojnika kabineta u Hrvatskom saboru i to, kako je napisao, zbog blaćenja, laži, montiranja fotografija, mijenjanja brava i nečasnih sudova časti. Peternel je žestoko uzvratio, najviše zamjerivši Škori način na koji ga je smijenio: ”Suradnika se prvog radnog dana pozove na kurtoazni razgovor i onda ga se pozove da odstupi, a ne čini se to mučki preko saborske službe usred godišnjeg odmora u vrijeme kada je nemoguće odraditi tehničke stvari premještaja.”

Uslijedilo je potom ono urnebesno prepucavanje, popraćeno video snimkom, o tome kako je Škoro učio Peternela pravilnom katoličkom križanju, pa Peternelova opaka aluzija kojom se obratio Škori: ”Kršćanske vrednote često su mu na usnama pa bih savjetovao da ih se što češće i sam pridržava.”

Žustra prepiska na Viberu

No, iza kulisa, iza javne scene, u petak popodne, vodila se žustra Viber prepiska članova Predsjedništva Domovinskog pokreta koju je započeo Peternel, poslavši faksimil odluke o razrješenju s mjesta Škorinog predstojnika kabineta u Hrvatskom saboru.

”Upravo sam dobio obavijest da me skinuo iz Sabora bez ikakve prethodne obavijesti! Toliko o njegovoj brizi za familije”, jadao se Peternel drugim članovima Predsjedništva na njihovoj Viber grupi. Mario Radić, koji sada zamjenjuje Škoru na mjestu predsjednika Domovinskog pokreta, znakovito je odgovorio: ”Bar nam je pokazao kako bi on to. Tako ćemo i mi.”

Nagoviješta se Škorino izbacivanje

Kratki Radićev odgovor, po svemu sudeći, nagovještava moguće izbacivanje Škore iz stranke. Kao što je poznato, protiv Škore je pokrenut stegovni postupak, pa odluka o isključenju iz Domovinskog pokreta, stranke kojoj je u početku bilo pridodano i njegovo ime i prezime, nije nemoguća.

U nastavku prepiske, komentirajući Radićevu poruku, Daniel Spajić, saborski zastupnik DP-a, kaže: ”Poznat je po tome…”, misleći na Škorine metode postupanja prema suradnicima. U prepisku se potom uključuje članica Predsjedništva, Zorica Gregurić: ”Vrijeme je da se argumentirano i pametno skine s trona žrtve. Do sada smo doista radili kardinalne greške”.

Znakovita poruka Stipe Mlinarića Ćipe

No, najzanimljivije je, svakako, u dijelu prepiske kojom raspolažemo, poruka vrlo utjecajnog člana Domovinskog pokreta, vukovarskog branitelja Stipe Mlinarića Ćipe kojeg se spominje i kao jednog od mogućih nasljednika Miroslava Škore na čelu Domovinskog pokreta: ”Moramo od ponedjeljka stvari preuzeti pod svoju kontrolu”, napisao je Mlinarić.

To znači da bi pravi obračun unutar Domovinskog pokreta tek mogao započeti i da na njega, sudeći po Mlinarićevom SMS-u, nećemo dugo čekati. Moglo bi to biti već sutra, nakon današnjeg blagdana Velike Gospe.

Valja, međutim podsjetiti što je Mlinarić, dan nakon Škorine ostavke, 21. srpnja, među ostalim, napisao o Škori na svome Facebook profilu: ”Miro i ja smo proveli toliko neprospavanih noći u predsjedničkoj kampanji i tu smo se jako dobro upoznali, toliko dobro da ga i danas zovem svojim bratom. Toliko mi Miro znači. Kroz predsjedničku kampanju primio je puno niskih udaraca, toliko laži u javnom prostoru nikada nisam vidio o nekom političaru. A sve zbog toga što se usprotivio duopolu HDZ-a i SDP-a koji guši Hrvatsku zadnjih 20 godina. Ostvario je odličan rezultat na predsjedničkim izborima i to je bio zalog da krenemo dalje. Tu je Miro Škoro izrekao jednu rečenicu koja će mi zauvijek ostati urezana u pamćenje : ‘Nas nitko više ne može zaustaviti!”’

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više