Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Imamo račune: KBC Osijek kupuje najskuplje meso, šparoge i začine, a obroci za pacijente izgledaju ovako. Kamo sve ide?

Inače, šef bolničke kuhinje je kuhar Hrvatske nogometne reprezentacije

FOTO: Telegram

Šparoge, zucchini tikvice, stapke celera, cherry rajčice, butternut tikva, salate endivija, rikula i matovilac, u ukupnoj godišnjoj vrijednosti od 247.400 kuna, samo su dio raznih prehrambenih proizvoda koji se nabavljaju za potrebe kuhinje i restorana Kliničkog bolničkog centra u Osijeku. Osobito je zanimljiv postupak javne nabave za 300 kilograma rotkvice i 50 kilograma kopra u ukupnom iznosu od 42.375 kuna.

Inače, prema kartici dobavljača KBC Osijek vidi se kako je cijena rotkvice od početnih 8 kuna po kilogramu iz travnja 2020., sada narasla na 100 kuna po kilogramu. Ministar zdravstva Vili Beroš mora da će preokretni očima kad to sazna, jer hrvatsko zdravstvo grca u dugovima, a jedan Klinički bolnički centar u Hrvatskoj plaća 60 kuna za kilogram šparoga ili 40 za kilogram rikole i matovilca, a čak 100 kuna za kilogram svježe rotkvice prve klase.

Kukuruz iz Mađarske, tuna iz Indonezije, masline iz Grčke

Nabavlja se, za potrebe bolničke kuhinje i restorana, i kukuruz u klipićima, masline otkoštene, crne i zelene te komadići tune u biljnom ulju (16.487,50 kuna) s tim što se u specifikaciji navodi kako kukuruz može biti isključivo iz Mađarske, masline iz Grčke, a tunjevina iz Indonezije.

Tome valja dodati i 550 kilograma miksa orašastog voća (cijena 28.837,60 kuna), basmati i arboro rižu (67.064,25 kuna), ali i 6000 kilograma obične riže od 6,66 kuna po kilogramu, dakle tri puta jeftinije od basmati riže čija je cijena 18,4 kuna po kilogramu.

Kuhar tražio začine za divljač i bifteke

Posebna priča su začini poznatog proizvođača Kotany. Gril Argentina, muškatni oraščići, klekove bobe, mješavina za divljač (!), začinska mješavina za stejk, začinska mješavina za svinjska rebarca s medom, začini za svinjsko pečenje i pečenje na žaru, grill barbecue te još neki u ukupnoj vrijednosti od 75.576,25 kuna godišnje.

Ali tu su još, na drugom računu, i zvjezdasti anis, aroma limuna, burbon vanilin šećer, začinsko bilje na dalmatinski, pa začinsko bilje za salatu, češnjak u granulama, sjeckana korica limuna i još neki egzotični začini, za koje je – vidljivo je iz samo tri primke koje je uz isporučne začine Kotany dostavio KBC-u Osijek, plaćeno još 18.211,26 kuna. Samo za crni papar u zrnu u tim je isporukama plaćeno paprenih 4.989,60 kuna.

Koji bolesnici mogu jesti paprene obroke?

Ali paprena je i cijena nabave mljevene crvene ljute paprike (kupljeno je 20 pakiranja od 100 grama, dakle dva kilograma) čija je cijena u odnosu na ostale začine s obzirom na količinu zanemariva (110 kuna), ali bi bilo zanimljivo znati kojim se to bolesnicima i s kakvom dijagnozom poslužuju zapapreni obroci. Uz ljutu papriku, nabavljeno je 250 kilograma slatke mljevene paprike što je plaćeno 3850 kuna bez PDV-a.

Među papirima u Telegramovom posjedu vide se i narudžbe i računi za tvrdi polumasni sir Cheddar (52 kune po kilogramu); polumasni polutvrdi sir s aromom dima; skyr, grčko-islandski tip jogurta; maslac; vrhnje za kuhanje i šlag; parmezan (70 kuna za kg), mlijeko bez laktoze, kao i čokoladno mlijeko (sve skupa 240.567,50 kuna godišnje). Naručuje se i 550 kilograma heljde, ječma, krupnih zobenih pahuljica, prosa i kus-kusa (5.909,76 kuna).

Što na naš upit kaže KBC?

Iz KBC Osijek dobili smo zanimljiv odgovor čemu na jelovniku šparoge, rotkvice od 100 kuna po kilogramu i silni začini, za koje je teško povjerovati da se serviraju pacijentima. ”Određeno sezonsko voće i povrće naručivani su za male iznose i to samo tijekom dva do tri tjedna godišnje”, vele iz Ravnateljstva KBC Osijek. A što se začina tiče, odgovor je puno opširniji:

”Dolaskom novog voditelja Odsjeka za nabavu i pripremu hrane u Odjelu za dijetetiku i prehranu pri Službi za uslužne djelatnosti, Tomice Đukića, u prosincu 2020. godine, u suradnji s nutricionistom i prehrambenim tehnolozima koji su zaduženi za sastavljanje jelovnika i određivanje normativa, postojeći jelovnici su se počeli mijenjati. Naime, počela su se uvoditi nova jela te povećavati normativi a sve radi poboljšanja kvalitete prehrane bolesnika, što je naravno dovelo i do povećane potrošnje gotovo svih artikala za pripremu hrane bolesnicima i djelatnicima KBC-a Osijek”, kažu u odgovoru iz Ravnateljska KBC Osijek i nastavljaju:

”Točna je informacija o uvođenju začina, što je nastavno na prethodno navedeno, također značajno pridonijelo kvaliteti obroka. Začini se u značajnom omjeru koriste za pripremanje hrane koja se prodaje u restoranu društvene prehrane KBC Osijek, te bi se samim time trebalo financijski isplatiti korištenje istih. Po grubom izračunu začini koji se koriste za prehranu pacijenata i dežurnog osoblja, može se reći da otprilike po obroku koštaju maksimalno cca 0,15 kuna (kada se ukupna cijena začina po tenderu za godinu dana podijeli s brojem obroka u kojima se koriste za svakog pojedinačnog pacijenta i/ili dežurnog djelatnika)”.

Dramatičan porast potrošnje pilećih filea

Telegram je u posjedu ispisa periodičnog prometa u skladištima hrane gdje se čuvaju namirnice za potrebe bolničke kuhinje i restorana KBC Osijek za 2019., 2020., i 2021. Ondje u oči bodu potrošene količine pakiranja svježeg pilećeg filea, težine 200 d0 220 grama.

Prema izdatnicama vidljivo je kako potrošnja količine tog mesa dramatično raste. U 2019. iznosila je 407 pakiranja, sljedeće godine 1455, a lani 9833 pakiranja. U siječnju i veljači ove godine potrošeno je 833 pakiranja, što bi, nastavi li se potrošnja tim tempom do kraja godine značilo oko pet tisuća pakiranja potrošenog pilećeg filea.

Dvostruko veća potrošnja suncokretovog ulja

Slično je i sa svježim purećim prsima koje se od siječnja do prosinca 2029. potrošilo 2456 jedinica, a prošle godine trostruko više – 6908. Suncokretovog ulja pak, 2019. potrošeno je u količini od 6890, a prošle čak 15.540. Ista je stvar i s margarinom. Evo odgovora Ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra:

”Podaci o potrošnji suncokretovog ulja i margarina koje navodite nisu točni. Naime, u 2019. godini došlo je do promjene računalnog softwarea koji služi za javnu nabavu i praćenje potrošnje, tako da se u novom softwareu počelo knjižiti u zadnjem kvartalu iste godine. Podaci za 2019. godinu koji su navedeni odnose se samo na podatke iz novog softwarea, dok podaci iz starog softwarea uopće nisu uzimani u obzir.”

“Postoji vjerojatnost da su informacije dobivene od strane određenih djelatnika KBC Osijek koji imaju pristup službenim podacima i informacijama, ali se ne znaju u potpunosti služiti računalnim softwareom i/ili nisu upoznati s činjenicama o promjeni računalnog softwarea iz 2019. godine” vele iz KBC-a. No, ne objašnjavaju otkud značajne promjene u količini tih namirnica u 2021. u odnosu na 2020. kada je ”novi softver”, za razliku od 2019. već bio u upotrebi.

Djelatnici su mogli naručivati riblje i mesne plate

Kažu kako određeni mesni artikli iz našeg upita, poput svinjskog obraza, nikada nisu naručivani, mada Telegram ima tzv. podlogu za otvoreni postupak javne nabave na temelju koje je Mesna industrija Ravlić ponudila, po cijeni od 28 kuna po kilogramu, a KBC Osijek tražio 300 kilograma tog specijaliteta. Telegram ima informaciju da je 12. ožujka ove godine iz bolničkog skladišta u kuhinju otpremljeno 14,90 kilograma svinjskih obraza. Traženo je, na godišnjoj razini, i pola tone svinjskih rebaraca po cijeni od čak 34 kune po kilogramu. Za usporedbu, kilogram svinjskog buta bez kostiju plaćali su 23,80 kuna.

Mesna plata za zaposlenike Telegram

”Iz bolničkog restorana djelatnici mogu naručivati riblje i mesne plate, što je uvedeno zbog zabrane ulaza osoba koje nisu pacijenti i zaposlenici ili neophodni za potrebe skrbi o pacijentima, samim time i zbog zabrane unosa cateringa hrane što je odlučeno zbog Covid-19 pravila i mogućnosti prijenosa infekcije”, priznali su Telegramu neobičnu praksu da se uz redovna jela za dežurno osoblje mogu naručivati mesne, odnosno riblje plate.

Raskošna, hladna plata za zaposlenike Telegram

“Pojedini liječnici naručuju i nose ih doma”, kaže Telegramov izvor iz KBC Osijek i potkrepljuje to podacima od 23. svibnja ove godine kada je naručeno sedam hladnih plata (za dvije osobe) te četiri mesne plate I. i mesne plate II., te 150 komada slanih kifli i 72 komada pite s jabukama.

Što je na meniju za bolničko osoblje?

Zavirili smo u jelovnik za bolničko osoblje. Za razliku od pacijenta, oni mogu birati između dva različita jela. U ožujku ove godine tako se moglo naručiti lazanje bolognese, pečeni filet u umaku od šampinjona, svinjski obraz pirjani (mada u KBC tvrde kako tu vrstu mesa ne naručuju), juneći perkelt, pečeni svinjski vrat, rižoto od svinje s bučom, samoborski kotlet, brudet, junetina pirjana a la pašticada, dimljena vratina…

Ni izbor priloga i salata nije loš: coleslaw bijela salata, meksička salata, zelena salata s krastavcima i mrkvom… pa pečene prokulice s parmezanom i mrvicama, gratinira brokula, salata od slanutka i graha, ili pak povrće na meksički način. Cijene su bagatelne: primjerice jelo po narudžbi poput bečkog odreska je 10,50 kuna ili lignji 26 kuna; dok kompletni obrok, tzv. dežurni ručak, koji uključuje juhu, glavno jelo, prilog salatu i desert, te kruh, samo 26 kuna. No dežurni liječnici (ali ne i drugo osoblje) taj obrok imaju besplatno.

”Od samih početaka rada bolničkog restorana pravilo je da dežurni djelatnici koji određenoga dana rade dežurstvo u trajanju od 16 ili 24 sata imaju pravo na besplatan obrok, dok svi ostali zaposlenici svu hranu i napitke plaćaju po važećem cjeniku restorana društvene prehrane”, stoji u odgovori KBC-a Osijek.

Kuhar Đukić je tražio novi profesionalni izazov

Vidjeli smo kako se Ravnateljstvo KBC Osijek hvali da su se dolaskom novog voditelja Odsjeka za nabavu i pripremu hrane Tomice Đukića, u prosincu 2020., postojeći jelovnici počeli mijenjati te uvoditi nova jela i povećali se normativi, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete prehrane bolesnika. Međutim fotografije obroka koje su nam poslali pacijenti bolnice ne izgledaju baš sjajno. Za razliku od mesnih plata koje osoblje može naručiti po cijeni od 80 kuna, dok hladna plata za dvije osobe stoji 50 kuna, ili pak riblja plata za 110 kuna.

Jedan od obroka kakvi se serviraju pacijentima Telegram

Tomica Đukić hrvatskoj je javnosti poznat kao službeni kuhar naše nogometne reprezentacije koji zajedno s Vatrenima putuje na sve njihove utakmice. U intervjuu novinarki Tportala, krajem veljače ove godine, Ivani Barišić, službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, objasnio je zašto se iz Hotela Osijek, gdje je nekoć radio, odlučio za kuhinju KBC Osijek: ”Doživio sam određeno zasićenje. Trebao mi je novi smjer, nešto novo da bih mogao raditi ono što još nisam, kao neka vrsta izazova. Vidio sam natječaj osječkog KBC-a i odlučio se prijaviti. Činilo mi se to primamljivim”.

Obrok pacijenata Telegram

Đukić po par dana izbiva s posla kako bi radio u HNS

Osobe iz KBC Osijek s kojima smo razgovarali, pod uvjetom da njihova imena ne navodimo, rekli su kako Đukić, zbog obveza prema nogometnoj reprezentaciji vrlo često i po nekoliko dana izbiva s posla. Iz KBC Osijek su, pak, odgovorili kako Đukić za potrebe rada za Hrvatski nogometni savez koristi svoj godišnji odmor, slobodne dane od prekovremenog rada te plaćeni dopust radi dobrovoljnog darivanja krvi.

Klinički bolnički centar Osijek sve ostatke hrane, koji su se nekoć prodavali, sada zbrinjava, kako kažu, na ekološki mnogo prihvatljiviji način. Korištenjem uređaja za zbrinjavanje biološkog otpada tvrtke Trindus Ekspert d.o.o., kažu u potpunosti je smanjena proizvodnja biootpada, što, vele, ”prevenira stvaranje drugih troškova” i ”kreira uštede u poslovanju”. O kakvim se uštedama radi nije jasno, jer priznaju da ih najam tog uređaja godišnje košta 238.000 kuna.

Najam ovog uređaja za usitnjavanje hrane godišnje košta 238.000 kuna Telegram