Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Imenovati povjerenikom za izbjeglice čovjeka koji podržava rehabilitaciju NDH najteža je politička greška

Riječ je o jednoj u nizu grešaka Predsjednice Republike u ovoj izbjegličkoj krizi

19.09.2015., Tovarnik - Andrija Hebrang u ime predsjednice HR imenovan je savjetnikom za izbjeglice, posjetio je danas  izbjeglicki centar na zeljeznickom kolodvoru u Tovarniku. Optuzio je Vladu da ne cini dovoljno za za sigurnost i da se ne snalazi sa krizom. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Dr. Andrija Hebrang, kojeg je predsjednica Republike ovih dana imenovala svojim povjerenikom za izbjegličku krizu, podržao je pismo skupine hrvatskih intelektualaca poslano 22. srpnja ove godine predsjedniku HAZU Zvonku Kusiću, u kojem se traži da Akademija donese Deklaraciju o slobodi znanstvenog istraživanja.

Iza ove plemenite, premda pomalo samorazumljive egide, skriva se, međutim, potpora novoj knjizi o Jasenovcu, Jasenovački logor-istraživanja, koju su objavili Vladimir Horvat, Igor Vukić, Stipe Pilić i Blanka Matković. U knjizi se tvrdi kako je dokazani broj jasenovačkih žrtava vrlo mali (sugerira se procjena od nekoliko tisuća), te se snažno i opširno redefinira karakter jasenovačkog logora.

U svojim kasnijim javnim istupima autori te knjige višekratno su, i sasvim s decidirano, izjavljivali kako bi prevrednovanje Jasenovca trebalo dovesti do stanovite rehabilitacije Pavelićeve Nezavisne Države Hrvatske.

Kritika Goldsteina i Klasića

Čim je knjiga izašla, suočila se s prilično oštrim kritikama. Među najglasnijim osporavateljima našli su se Slavko Goldstein i Hrvoje Klasić, a Pismo što ga je supotpisao Andrija Hebrang, nastalo je kao reakcija na Goldsteinove i Klasićeve izjave o knjizi.

Više od stotinu potpisnika i podržavatelja Pisma što ga je napisao dr. Josip Pečarić, od Hrvatske je akademije znanosti i umjetnosti zapravo zahtijevalo da se založi protiv kritičkog pisanja i govora o toj knjizi, i o sličnim drugim povijesnim istraživanjima.

Pismo HAZU o Jasenovcu uz dr. Hebranga potpisali su, među ostalima, Vlado Košić, Valentin Pozaić i Matko Marušić, uz samog Pečarića neki od poznatijih inicijatora i podržavatelja proustaške peticije kojom se zahtijeva da se u Hrvatsku vojsku uvede pozdrav Za dom spremni.

Nevjerojatan potez predsjednice Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović tijekom svog posjeta Izraelu nedvosmisleno se izjasnila o zločinačkom karakteru ustaške države. Utoliko je nevjerojatnije da je za svog povjerenika imenovala političara koji je podržao javnu akciju za zaštitu knjige koja velikim dijelom negira zločinački karakter logora u Jasenovcu (zanimljivo je podsjetiti da je tijekom predsjedničke kampanje 2009. dr.Hebrang vrlo odlučno istupao protiv ustaštva).

Negiranje zločinačkog karaktera Jasenovca za svakog je hrvatskog državnika toliko politički toksično, da je sam dr. Franjo Tuđman iz svog magnum opusa Bespuća povijesne zbiljnosti morao izbaciti više ocjena i sjećanja o organizaciji logoraškog života u Jasenovcu:bio je to jedan od preduvjeta za formalni ulazak Republike Hrvatske u međunarodnu zajednicu.

Ovdje valja biti dobronamjeran, pa se nadati da predsjednica Republike nije znala za Hebrangov potpis na Pismu predsjedniku HAZU, u kojem se, zapravo, zagovara negiranje jasenovačkih žrtava.

Ako je tako, riječ je o još jednoj u nizu predsjedničinih pogrešaka tijekom izbjegličke krize (prekojučer je gospođa Grabar Kitarović doslovno najavila kako nam u iduća dva dana dolazi još četrdeset tisuća izbjeglica: zasad ih je u tom razdoblju stiglo desetak puta manje).

Rizik trajnijeg kompromitiranja Hrvatske

No, imenovanje potpisnika tako spornog dokumenta povjerenikom predsjednice Republike nije tek uobičajenim, operativni dnevnopolitički propust kakav se događa u žaru političke borbe, uoči parlamentarnih izbora.

Ovo imenovanje, naprotiv, spada u grupu političkih pogrešaka najgoreg ranga, koji mogu trajnije međunarodno kompromitirati Republiku Hrvatsku. Povjerenik predsjednice Republike (ili savjetnik predsjednika Vlade, ili bilo koji ministar ili državni dužnosnik), naprosto ne smije sudjelovati u procesu rehabilitacije Jasenovca i Nezavisne Države Hrvatske, jer time ugrožava strateške nacionalne interese.

A dr. Andrija Hebrang (čiji je otac tijekom rata bio zatvoren u Jasenovcu), svojim se potpisom na Pismo predsjedniku Akademije, nažalost uključio u taj proces.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više