Politika & Kriminal

Imunolog Trobonjača o delta soju koji se brzo širi: 'Ima osam mutacija, gubitak mirisa i okusa je rijedak'

Proširio se u više od 80 zemalja svijeta i trenutačno se najbrže širi u Velikoj Britaniji; više od 90 posto svih novozaraženih tamo je zahvaćeno ovim sojem

A health care worker prepares a dose of the Pfizer Covid-19 vaccine after it was approved for use by the FDA in children 12 and over at a Los Angeles County mobile vaccination clinic on May 14, 2021 in Los Angeles, California. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
FOTO: AFP

Imunolog Zlatko Trobonjača za Večernji list je opširno govorio o delta soju koronavirusa. Radi se o tzv. indijskom soju koronavirusa koji se, prema novoj klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, naziva delta sojem. Dosad se proširio u više od 80 zemalja svijeta i trenutačno se najbrže širi u Velikoj Britaniji. Tamo je, navodi Trobonjača, više od 90 posto svih novozaraženih zahvaćeno ovim sojem.

Osim toga, u Portugalu više od 60 posto svih novoinficiranih otpada na delta soj, a u SAD-u više od 10 posto. “Delta soj je u Velikoj Britaniji praktički potpuno istisnuo kentski soj (nazvan i alfa sojem prema klasifikaciji SZO-a) s obzirom na to da se znatno brže širi od njega. Naime, poznato je da je kentski soj u odnosu na originalni zarazniji oko 50 posto, dok je delta soj u odnosu na kentski po svemu sudeći zarazniji za više od 60 posto”, objasnio je imunolog.

Delta soj nosi osam mutacija

Također navodi da je kod delta soja rijedak gubitak okusa i mirisa, za razliku od kentskog soja i to na razini manjoj od 10 posto, dok se kod kentskog soja to događa u više od 50 posto slučajeva. Trobonjača kaže da su u Velikoj Britaniji delta sojem naročito zahvaćeni mlađi jer nisu cijepljeni ili nisu cijepljeni objema dozama.

“Jedna doza Pfizera štiti na razini od oko 35 posto od simptomatske bolesti, što je jako malo, dok su dvije doze na razini više od 90 posto, što je gotovo jednako u odnosu na kentski soj”, rekao je za Večernji Trobonjača.

U osnovi se radi, pojasnio je dalje, o virusnoj evoluciji, odnosno prilagodbi ljudskoj biologiji. Delta virus, objašnjava, od ukupno tridesetak mutacija u odnosu na originalni soj nosi osam mutacija. “Cjepiva dobro djeluju na ovu varijantu, doduše nešto slabije nego na originalnu, ali samo nakon primljene obje doze”, ističe imunolog.

Cjepiva djeluju na delta soj

Kako dodaje, nakon prve doze, učinkovitost sprečavanja simptomatskog Covida je oko 30-35 posto za Astra Zeneca i Pfizer cjepiva, dok je dva tjedna nakon druge doze učinak Pfizerova cjepiva oko 90 posto, a Astra Zenece 60 posto. “Valja naglasiti da Pfizerovo cjepivo u obje doze smanjuje mogućnost hospitalizacije nakon infekcije delta sojem 96 posto (20 puta) u odnosu na necijepljene, a AZ cjepivo 92 posto”, kaže Trobonjača.

Upozorava, međutim, na pojavu tzv. delta plus soja koji ima novu, dodatnu mutaciju. Otkriven je, objašnjava imunolog, u Velikoj Britaniji i u uzorcima iz Indije. Kako navodi, čini se da taj soj može izbjegavati neutralizaciji protutijelima iz lijeka Casirivimab koji se koristi u liječenju COVID-19 u Indiji. “Sve u svemu, temeljem širenja ovih sojeva, možemo se pribojavati jeseni iako se iskreno nadam da neće doći u Hrvatsku i prije”, zaključio je doktor Trobonjača.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu