Independent je angažirao našeg Holigu za veliki tekst o Luki Modriću

Urednik Telesporta napisao je tekst za ugledni britanski Independent

ZADNJA IZMJENA: lip. 15, 2017
Foto: PIXSELL

Urednik Telesporta Aleksandar Holiga u uglednom britanskom The Independentu je objavio analizu svjedočenja Luke Modrića na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku. Modrića opisuje kao jednog od najuspješnijih hrvatskih izvoznih proizvoda, koji u svojoj zemlji nikada nije bio dovoljno valoriziran, vjerojatno zbog svoje povezanosti s najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa, Zdravkom Mamićem.

“Ta se ravnodušnost ovoga tjedna pretvorila u gnjev”, piše Holiga. Zatim prepričava situaciju u kojoj tužitelj Tonči Petković Modrića suočava s njegovim prijašnjim izjavama. “Kada mu je tužitelj počeo ponovno čitati, Modrić je nervozno uzdahnuo, počeo tresti glavom i koprcati na stolcu. Zatim je spustio svoje ruke na stol i počeo zamuckivat””, opisuje Holiga scenu s osječkog suda.

Poruka na ulazu u zadarski Hotel Iž

Nakon ovoga, nastavlja urednik Telesporta, ništa više neće biti isto za Luku Modrića, kapetana hrvatske nacionalne reprezentacije i čovjeka koji je nedavno s Real Madridom osvojio treći naslov Lige prvaka. Kasnije istoga dana navijači Hajduka prozvali su ga malim g**vnom, a sljedećeg dana na fasadama brojnih gradova pojavile su se brojne poruke hrvatskom nogometašu.

Jedna od takvih poruka osvanula je na ulazu Hotela Iž u Zadru, gdje je Modrić proveo svoje izbjegličke dane tijekom devedesetih: “Luka, sjećat ćeš se ovoga dana”. U nastavku teksta Holiga objašnjava kako je bivši igrač Tottenhama jedan od ključnih svjedoka u sudskom procesu protiv Zdravka Mamića. Na početku svoje karijere Modrić je od Mamića primio financijsku podršku, a zauzvrat je potpisao kako će s Mamićem dijeliti svoju buduću zaradu. Modrić je kasnije prodan Tottenhamu za oko 21 milijun eura.

Holigin tekst u Independentu

Modrić kao prezrena figura

Pola novca je zadržao kod sebe, a ostatak, kako je ustvrdila istraga, Modrić je predao Mamićevom sinu ili bratu. Kasnije je promijenio iskaz dan tijekom istrage. To se dogodilo kada je odgovarao na pitanje je li aneks ugovora o podjeli odštete nastao nakon što je već bio u Tottenhamu. “Nisam nikada rekao da sam naknadno potpisao taj aneks ugovora. Istina je samo da smo ja i Mamić nakon transfera razgovarali o raspodjeli našeg dogovora iz građanskog ugovora”, rekao je Modrić.

Ovom je promijenom iskaza, kako piše Holiga, Modrić razjario hrvatske navijače, koji u Zdravku Mamiću vide zločinca, onoga koji svojim utjecajem kontrolira Dinamo i nacionalni nomentni savez, pa čak i sada više ne obnaša izvršne funkcije u ove dvije institucije. “Navijači su Modrića prije nazivali Mamićev bankomat, a nakon ovoga događaja u njemu će vidjeti prezrenu figuru”, završava Holiga.