Politika & Kriminal

Inicijativa koja okuplja 60 tisuća poduzetnika traži smjenu ministra Horvata: 'Pokazao je da nije kompetentan'

Inicijativa od Plenkovića traži i osnivanje Kriznog stožera za gospodarstvo

20.03.2020., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzan je videolink sastanak ministara Europske unije i ministra gospodarstva, poduzetnistva i obrta, Darka Horvata. Photo: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR
FOTO: PIXSELL

Inicijativa Glas poduzetnika, koja okuplja oko 60 tisuća hrvatskih tvrtki i obrta, jutros je od premijera Plenkovića zatražila smjenu ministra gospodarstva Darka Horvata te osnivanje Kriznog stožera za gospodarstvo. Glas Poduzetnika je inicijativa mikro, malih i srednjih poduzetnika koja, kako pišu, želi poboljšati komunikaciju svih ugroženih poduzetnika i Vlade, te ukazati na nužne i hitne mjere za ponovno podizanje poslovanja i ubrzanje ekonomskog oporavka. Okupili su se prije šest dana. Pokretači su Hrvoje Bujas, osnivač Crnog jajata, Dražen Oreščanin, jedan od osnivača tvrtke Poslovna inteligencija, Berislav Marszalek, jedan od osnivača online platforme za kupnju ulaznica Entrio, te poduzetnica Gordana Fabijanić, a njima su se ubrzo pridružili i brojni drugi. Svoj zahtjev objavili su na Facebook stranici Inicijative, prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani Predsjedniče Vlade,

Inicijativa Glas Poduzetnika je u nekoliko dana okupila više od 60.000 poduzetnika i naših zaposlenika, obrtnika i slobodnih zanimanja. Već tjedan dan komuniciramo kako smatramo da su mjere koje su donesene za pomoć gospodarstvu nedovoljne i da će rezultirati valom otkaza. Po jučerašnjim i današnjim reakcijama medija možete vidjeti da smo bili u pravu.

Ministar Horvat je donošenjem ovih mjera, odbijanjem prijedloga naše inicijative i svih relevantnih poslovnih udruga i stručnjaka o nužnosti otpisa poreza i doprinosa, te neprimjerenim izjavama u javnosti, pokazao da nije kompetentan upravljati svojim resorom u kriznoj situaciji i da ne zastupa interese hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti. Trebamo ministra koji će se za gospodarstvenike zalagati na jednak način kako se ministar Beroš zalaže za zdravlje.

Ovim putem tražimo da hitno razriješite ministra Horvata, postavite sposobnog ministra gospodarstva i hitno osnujete Gospodarski krizni stožer u kojem moraju biti i predstavnici poduzetnika i ekonomske struke.

Nastavite čitati